Значна частина соціально вразливих мешканців Херсонщини не зможе реалізувати свого законного права на пільгове перевезення громадським транспортом. Тутешня Асоціація автомобільних перевізників (вона об’єднує транспортні підприємства, які обслуговують переважно внутрішньообласні маршрути) оголосила про відмову вже з лютого безплатно обслуговувати пільговиків. До цього часу органи місцевого самоврядування так і не встигли визначитися з механізмом компенсації їх витрат. Гроші на це передбачили лише в бюджетах Херсона та Каховки, а в районах краю депутати і чиновники досі міркують, хто візьме на себе витрати — районний бюджет чи сільські громади.


Навіть у курортній зоні, де грошей крутиться більше, фінансувати додаткову статтю витрат ніхто не поспішає. Зокрема, голова Генічеської райради Херсонщини Андрій Євстратов повідомив «Голосу України», що перемовини тривають, і час їх завершення не визначено. «Плануємо зустріч із перевізниками, щоб попросити їх бодай тимчасово передбачити 4—5 місць в автобусах для пільговиків», — каже Андрій Євстратов.


У свою чергу перевізники не проти піти назустріч владі, але вимагають від чиновників більшої уваги до їхніх проблем. Скажімо, Наталя Малярова — директор підприємства, яке обслуговує стратегічні для того ж Генічеського району автобусні маршрути Генічеськ—Чонгар та Новоолексіївка—Чонгар, каже: «Заповнюваність наших автобусів улітку та взимку дуже різниться. Якщо влітку салони повні, то взимку, бува, веземо чотири-п’ять пасажирів. І коли з цих чотирьох двоє пільговики, то рейс перетворюється на збитковий. Однак готова поставитися до прохання влади з розумінням і возити їх надалі. Звісно, якщо управлінці у відповідь прислухаються, нарешті, до мого прохання виділити місце для стоянки пасажирських автобусів на кінцевій зупинці, біля КПВВ «Чонгар», і виставити там відповідний знак, аби на стоянку не заїжджали приватні таксі й не влаштовували сварок із нашими водіями».


У Скадовському районі Херсонщини голова райради Олег Старенький пояснив, що повноваження визначити механізм реалізації пільг із безплатного проїзду делеговано райдержадміністрації. Вона готує пропозиції, але на пропозиціях, як відомо, далеко не заїдеш. Перевізникам потрібні реальні гроші, без яких вони просто відмахуватимуться від посвідчень пільговиків.

Херсон.