Із дотаційного району спливають мільйонні бюджетні кошти

Одержавши від членів міжфракційного об’єднання народних депутатів «Депутатський контроль» інформацію про неефективне використання бюджетних коштів, виділених на ремонт шкіл у Царичанському районі Дніпропетровщини, редакція вирішила перевірити ситуацію на місці.

З’ясувалося, що ще на початку минулого року було вирішено провести капітальний ремонт школи в райцентрі: стан покрівлі там такий, що траплялося, під час обіду в їдальні в тарілки капала вода. Знайшлися необхідні для ремонту три мільйони гривень. Але проблемою став застарілий, виконаний три роки тому проект.
За словами начальника відділу освіти райдержадміністрації Сергія Китайгори, проектна організація виконала перерахунок тільки в жовтні. А тому що було потрібно ще півтора місяця на проведення тендера, то роботи можна було б розпочинати не раніше 20 грудня.
— За десять днів освоїти три мільйони ми б не встигли, — стверджує чиновник. — А на роботи з установлення вікон тендер був непотрібний — сума самих робіт по кожній школі була нижчою за двісті тисяч гривень. Тому 20 жовтня райрада ухвалила рішення перенаправити ці гроші на заміну вікон у Ляшківській і Китайгородській школах.
Депутати згадують, що глава райдержадміністрації Сергій Турський тоді палко запевняв їх, що 2016 року обов’язково віднайде кошти на ремонт покрівлі в школі райцентру.
Зрештою, підрядили дніпропетровську фірму, що взялася за два мільйони сімсот тисяч гривень установити вікна в обох школах (приблизно в рівній кількості). Далі почалося щось незрозуміле. Як розповіли самі депутати райради, проект, за який вони голосували та під який виділяли кошти, був терміново змінений. І замість двокамерних вікон німецької фірми Rehau з’явилися однокамерні вітчизняного виробництва.

Діти дихатимуть свинцем

За експерта автор залучив фахівців компанії «Дизайнпластсервіс», яка на власних виробничих потужностях виготовляє металопластикові вікна та займається їх встановленням. Виявилося, що встановлені в обхід проекту вікна не можуть використовуватися в дитячих навчальних і лікувальних закладах через вміст свинцю — такі вікна переважно використовуються у виробничих приміщеннях.
— Великі питання і по теплоізоляційних властивостях. Так, запроектований варіант містив двокамерні вікна з коефіцієнтом 0,8, а встановлені однокамерні мають коефіцієнт усього 0,4, — розповів співробітник компанії Андрій Шиляєв. — Крім того, якщо за проектом товщина армування вікон становила 3,2 мм, то тут ми бачимо всього 2 мм. Це дуже важливо: адже влітку вікна нагріваються до 90 градусів і нерідко викривляються пластикові стулки — і через вікно починає дути. Тому заощаджувати на міцності армування не треба було. Що стосується вартості — то встановлені щонайменше на третину дешевші за проектні. Такі вікна зазвичай нам замовляють на ферми, у пташники.
У компанії відзначають, що якби роботи доручили їм, то вклалися б у 590 тисяч гривень. А за 800 тисяч установили б німецькі двокамерні вікна — при цьому якість робіт — у тому числі й оздоблювальних — була б такою, як у солідних офісах. Причому в цю суму ввійшли б усі податки й офіційні зарплати штатних співробітників.

Жигулі за ціною Мерседеса

Також цікаве і саме встановлення вікон. Після того як були демонтовані старі, проріз заклали старою уже вживаною цеглою у два ряди. Таки чином заощадили на площі вікон: при тому, що таких вікон установлено кілька сотень, цифра виходить солідна. Освітленість приміщень, у яких займаються діти, зрозуміло, знизилася.
Незважаючи на підписані акти виконаних робіт і заплачені бюджетні кошти, лише 28 січня привезли й почали встановлювати двері в спортзал. Як з’ясувалося, встановлюють їх якісь найняті приватники, які не є штатними співробітниками фірми й, відповідно, що не несуть юридичної відповідальності за якість роботи.
Робітники як установили вікна — так і пішли. Штукатурити довелося вже в січні самим батькам — при тому, що ця робота була оплачена фірмі з бюджету.

Дніпропетровська область.

 

 

Різниця в товщині і надійності профілю очевидна.

Фото автора.