Коли в Корецькому районі Рівненщини одразу шість чиновників уже більше року, а то й двох виконуючі обов’язки, то хочемо того чи ні, але це впливає на життєдіяльність району. Свого часу більшість мешканців цього району на сходах протестували проти звільнення Михайла Волинця з посади голови Корецької райдержадміністрації, навіть листи в адміністрацію Президента України на його підтримку писали, але ніхто з можновладців на думку людей тоді не зважив. Адже на той час, коли Михайло Волинець був звільнений з посади, Корецький район за рейтингом був на першому місці на Рівненщині. А нині — на сьомому. Що стосується Михайла Волинця, то він чесно несе службу в зоні АТО.

 

Так було. А тепер про те, як є. Виконує обов’язки голови Корецької РДА Олексій Карпуша. Він одночасно ще й перший заступник голови РДА. Олексій Данилович — управлінець з досвідом, і ніхто не заперечує в районі, що саме на його знаннях та ентузіазмі й тримається управління виконавчим органом. Але сам О. Карпуша зізнається, що тягнути з листопада 2014 року обов’язки із двох посад непросто, бо елементарно не вистачає часу. Та й можливості т. в. о. суттєво обрізані. Лише через те, що обов’язки голови тимчасові, в районі з’явилося ще п’ять т. в. о. начальників управлінь, відділів та секторів у різних службах виконавчих структур.


Нині тимчасово виконуючі обов’язки начальника відділу освіти — Наталія Палюх, начальника управління соціального захисту — Інна Михайловська, начальника управління Держгеокадастру — Павло Соловей, начальника відділу архітектури і будівництва — Олександр Здрок, начальника сектору культури і туризму — Валерій Васильчук. Запитаєте: чому ціла низка чиновників тимчасово виконуючі? Згідно з нашим законодавством, аби призначити когось із них на посаду, потрібне подання голови райдержадміністрації. У травні минулого року Олексій Карпуша вирішив було зробити подання на двох керівників відділів районного масштабу і спрямував їх до Рівненської ОДА. Однак отримав відповідь, що він як т. в. о. не має права це робити. Ось і керують у районі одразу шість т. в. о. Коли висить над головою «дамоклів меч», то чи можна бути впевненим, що ти працюватимеш не тільки на сьогодні, а й на перспективу. І як ставляться до тебе підлеглі, коли ти вже 15—30 місяців т. в. о.


Корчани розповідають, що, очевидно, через оці приставки т. в. о. до них не люблять приїжджати керівники області. Мало виділяється коштів з обласного і державного бюджетів. Щоправда, впроваджують чотири проООНівські проекти, до реалізації яких, крім коштів місцевої громади, залучають гроші з обласного бюджету. Це добре. Однак з виділених на початку семи мільйонів гривень з Фонду регіонального розвитку торік Корецькому району дісталося лише три мільйони. В цьому році для району з обласного та державного бюджетів на капітальне будівництво не виділено жодної гривні. Через недолуге законодавство з місцевих виборів з Корецького району обрано лише одного депутата до обласної ради. Хто має обстоювати інтереси корчан в обласній владі, коли всі т. в. о.?


З приводу призначення на посаду голови Корецької РДА в районі ходять різні чутки: начебто уже на чотирьох кандидатів надсилали документи в Київ.


Запитуємо в депутата Корецької райради Бориса Дицяка (він свого часу працював головою Корецької РДА): «Чи не краще працювалося б представницькому органу, коли би був постійний голова райдержадміністрації?»


— Працювати завжди краще, коли є стабільність, і всі на своїх посадах виконують свої обов’язки. Згідно із законом райрада делегувала свої повноваження РДА, дала можливість розпоряджатися коштами. На погляд мій, і депутатів райради, саме голові, а не т. в. о., було б легше налагодити комунікацію з керівництвом області.

 

Рівне.

 

КОМЕНТАР

 

Голова Рівненської ОДА  Віталій ЧУГУННІКОВ:

 


— На сьогодні до адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України подано три кандидатури на посаду голови Корецької райдержадміністрації. Тож, після того як відбудуться співбесіди, буде визначено кандидатуру для призначення на посаду голови РДА.