Уже кілька днів обласний центр Буковини розбурханий звісткою про те, що на сайті Кабміну з’явилося розпорядження від 20.01.2016 р. № 44-р «Про реорганізацію Буковинського державного фінансово-економічного університету». Реорганізація передбачає приєднання БДФЕУ до ЧНУ — Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Тема активно обговорюється громадськістю, у медіа та соціальних мережах. На телеканалі «Чернівецький промінь» у програмі «Чернівці сьогодні» ректор ЧНУ Степан Мельничук та ректор БДФЕУ Володимир Прядко також обговорили це скандальне питання. Обидва ректори стверджують, що дізналися про таке рішення Кабміну вже після його оприлюднення.
Зокрема пан Прядко, котрий у буквальному смислі поклав життя на розвиток цього престижного у Чернівцях навчального закладу, піднявши його статус від технікуму до ВНЗ, який славиться високим рівнем пропонованих знань, розповів таке: «Того дня я був у Києві, у приймальні першого заступника міністра освіти, і нам нічого не сказали. Нам відмітили відрядження, ми пішли в готель, а вже десь о 18.00 наші колеги з Чернівців повідомили, що відтепер ми у складі ЧНУ. До цього ніхто не порушував це питання, ніхто до нас не приходив, і ми про це не знали».
Пан Мельничук повідомив, що також дізнався про рішення Кабміну тільки тоді, коли відповідне розпорядження опублікували на сайті КМУ. «Раніше були якісь розмови, але я ніколи про це не говорив, нікого ні про що не просив», — наголошує він. Але водночас ректор ЧНУ каже, що дії Кабміну можна пояснити — міністерство проводить оптимізацію вищих навчальних закладів, і це здійснюється не тільки у Чернівцях, а й в інших містах.
Обстоюючи свою позицію, Володимир Прядко дивується, чому відбувається приєднання успішного фінансового університету до економічного факультету ЧНУ, а не навпаки, а також чому за наявності у Чернівцях досить багатьох філій різних ВНЗ, якість навчання у яких може викликати запитання, така оптимізація зачепила саме його університет. І Прядко правий, бо до корпункту газети «Голос України» звернулися десятки обурених матерів і студентів, котрі прямо заявили, що їхні діти свідомо вступали саме у БДФЕУ. Бо цей заклад славиться, окрім підвищеної відповідальності і дисципліни викладачів, відповідальністю і дисципліною студентів. Мало того, завдяки наполегливості і старанням ректора та його однодумців з числа викладацького корпусу студенти навчаються у комфортних, відремонтованих чи новозбудованих приміщеннях. Тому, на думку батьків, диплом БДФЕУ є престижним серед роботодавців не тільки у Чернівцях, а й в усій Україні. Багато батьків нинішніх студентів закінчили саме цей вуз і пишаються цим. Для ректора Володимира Прядка фінансовий університет став дітищем і справою усього життя. Так, як фанати люблять київське «Динамо», Володимир Прядко, чия «Шкода» щодня вже о пів на восьму ранку обов’язково стоїть біля входу в його виш, любить БДФЕУ. І це без жодних перебільшень.
Тим часом скандал набирає обертів. 1 лютого 2016 року колектив Буковинського державного фінансово-економічного університету провів мітинг проти об’єднання з ЧНУ. Майже тисяча студентів розпочали ходу від корпусу на вулиці Штерна. Мітингувальники пройшлися центральними вулицями Чернівців з плакатами «Ми любимо БДФЕУ» до приміщення Чернівецької облдержадміністрації. До присутніх вийшли голова ОДА Олександр Фищук, голова облради Іван Мунтян, їхні заступники та представник управління освіти області, але реально чимось зарадити не змогли. Усе вирішує Київ.
Представники студентства разом із ректором університету Володимиром Прядком озвучили вимогу скасувати об’єднання. Олександр Фищук зазначив, що БДФЕУ підпорядковується безпосередньо Міністерству освіти і науки України, і при погодженні такого рішення Кабмін не поцікавився думкою ні місцевої ОДА, ні облради.
У палкому виступі ректор університету Прядко звинуватив чиновників Кабміну та ректора ЧНУ Степана Мельничука в корупції. Голова ОДА Олександр Фищук пообіцяв з’ясувати, чому в МОН вирішили приєднувати саме фінансовий університет до ЧНУ, і вже потім дати оцінку цьому рішенню.
Після нетривалого діалогу між представниками влади і БДФЕУ мітингувальники колоною рушили під стіни Ратуші. Міський голова Олексій Каспрук, який вийшов до них, повідомив студентам та викладачам Буковинського державного фінансово-економічного університету, що звернувся до міністра освіти Сергія Квіта з проханням терміново прислати до Чернівців робочу групу, котра роз’яснить громадськості, на підставі яких рекомендацій Міністерства освіти було прийнято рішення про приєднання цього вишу до Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, доцільність таких кроків для обох колективів ВНЗ і громади Чернівців. Також міський голова зазначив, що «ця ситуація обов’язково стане предметом обговорення на сесії міської ради, за результатами якої буде зроблена заява від імені депутатського корпусу».
Студенти БДФЕУ тим часом утворили живий ланцюг від Ратуші до вулиці Садової. Наступного дня вони пікетували сесію міської ради. Але конкретної відповіді, з ними міська рада чи ні, там не отримали. Тому викладачі, студенти та батьки готові їхати до Києва, щоб добитися справедливості. Люди обурені таким рішенням Кабміну, яке з’явилося наприкінці минулого тижня, і вимагають його скасування.
Цього ж дня міністр освіти Сергій Квіт намагався роз’яснити позицію МОН у зверненні, котре жодним чином не заспокоїло студентів та їхніх батьків, а також чернівецьку громаду, багато членів якої знає, що і хто за ним стоїть і які підводні течії могло мати таке рішення. Річ у тім, що фінансовий університет Прядка розташований по сусідству із земельною ділянкою, де провадили будівництво житлового будинку. Ректор нагадав, що за цим стоять особи, наближені до оточення прем’єра. Тому, за словами Володимира Прядка, дуже може бути, що його університет стоїть на заваді забудови всього кварталу. Сергій Квіт пообіцяв: усі студенти будуть переведені, як і кращі висококваліфіковані викладачі, до ЧНУ. Він заявив, що ЧНУ і БДФЕУ неспівмірні за престижністю і якістю. Цікаво тоді, чому ж студенти та їхні родини не хочуть іти до престижнішого, за словами Квіта, ВНЗ?
Казав пан — кожух дасть, але багатьом дуже не тепле його слово.

 

 

Мітинг студентів БДФЕУ під стінами Чернівецької ОДА.

Фото molbuk.ua.