Новина про відставку міністра економічного розвитку та торгівлі Айвараса Абромавичуса (на знімку) набула такого широкого резонансу, мабуть, тому, що застала зненацька. Тема переформатування уряду, звісно, була на слуху ввесь час, однак цю кандидатуру навряд чи хтось розглядав як змінну.

 

 

 

Досяг результатів у проведенні реформ


Не дарма хвиля розголосу покотилася з-за кордону. «Один із великих чемпіонів з реформ українського уряду... І той, хто вірив у майбутнє, на яке заслуговує український народ», — такими словами описав міністра-відступника на сторінці у «Твітері» посол США Джеффрі Пайєтт. Пізніше він та посли ще десятьох країн закликали керівництво нашої країни забути про «дріб’язкові розбіжності» і назавжди залишити в минулому «корисливі інтереси, що гальмували розвиток держави протягом десятиліть». Таку заяву поширила прес-служба посольства Німеччини. «Ми глибоко розчаровані відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі пана Айвараса Абромавичуса, який досяг справжніх результатів у проведенні реформ в Україні», —йшлося в цьому повідомленні. Мовляв, протягом року урядовець і його «професійна команда» досягли важливих зрушень у впровадженні жорстких, але необхідних економічних змін, покликаних стабілізувати економіку, викорінити хронічну корупцію тощо.


Буквально напередодні гучної заяви на порталі Ліга. net опублікували величезне інтерв’ю з міністром економіки, яке розпочиналося із вражень нашого урядовця від Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Можна припустити, що саме це спілкування із міжнародною спільнотою підштовхнуло чиновника до різких кроків. «Найголовніше враження: світові лідери дивляться і планують кроки своїх країн на десятиріччя наперед», — сказав він. А от яке продовження цих слів можна знайти далі по тексту: «Давайте скажемо прямо — ми не маємо можливості планувати свої дії на такий тривалий термін. Досить часто наш актуальний горизонт планування — до наступного засідання Верховної Ради, до наступного наради у Прем’єр-міністра, у ліпшому разі — до наступного траншу МВФ. Звісно, за таких умов важко вибудовувати і дотримуватися стратегій. Неможливо наймати людей, ставити перед ними завдання».


«Непідконтрольна маріонетка»


У будь-якому разі поки що свій вчинок Айварас Абромавичус пояснив тиском з боку оточення Президента Петра Порошенка. Мовляв, не хоче бути «ширмою для відвертої корупції чи підконтрольною маріонеткою для тих, хто в стилі старої влади намагається встановити контроль над державними грошима». Зокрема, міністр зазначив: для того щоб призначити інших своїх заступників, він переглянув резюме двохсот осіб і з півсотнею зустрічався. «Але ненормально, коли тобі кажуть, що у тебе немає іншого виходу і ти тільки цю людину маєш брати», — обурився чиновник. Чому так сталося, що під час викривальної заяви гучно пролунало, фактично, лише одне прізвище — першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка, поки що також незрозуміло. Невже лише ця людина заважала втілювати економічні реформи в країні?


Уже по обіді після ранкової резонансної заяви міністра економічного розвитку та торгівлі на сайті Національного антикорупційного бюро з’явилася інформація про реєстрацію кримінального провадження з приводу публічної заяви А. Абромавичуса про можливе втручання в роботу міністерства з боку І. Кононенка та інших народних депутатів. «Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією правопорушення за статтею 364 (ч. 2) Кримінального кодексу», — поінформували громадськість. Ідеться про зловживання владою чи службовим становищем. Для встановлення істини А. Абромавичуса обіцяють викликати до бюро як свідка. Через кілька годин на цьому самому сайті оприлюднили інформацію про те, що до Антикорупційного бюро звернувся народний депутат Ігор Кононенко з проханням перевірити факти, які повідомив міністр економічного розвитку та торгівлі. У своїй заяві він запевнив, що готовий співпрацювати зі слідством. Цю заяву долучили до матеріалів уже відкритого кримінального провадження.


Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час брифінгу, коментуючи звинувачення на адресу народного депутата Ігоря Кононенка, наголосив: «Національне антикорупційне бюро розслідувань має абсолютно публічно і швидко дати відповідь. Якщо буде доведено хоча б якісь звинувачення, за це треба нести відповідальність. Це виклик для НАБУ». На момент, коли верстався номер, жодних інших заяв від бюро на офіційному сайті не з’являлося, а додаткові коментарі нам відмовилися надати, посилаючись на таємницю слідства. Єдине, що вдалося дізнатися у прес-службі новоствореного бюро, це те, що якихось часових рамок для проведення досудового розслідування законом не встановлено. Лише після того, як прокурором офіційно буде підтверджено факт повідомлення якійсь конкретній особі про підозру, на розсуд того-таки прокурора можуть встановити термін ведення справи від двох до вісімнадцяти місяців.


Пішов думати


У вівторок увечері у «Твітері» на сторінці Президента Петра Порошенка з’явилося повідомлення про особисту зустріч глави держави та урядовця, яка, за інформацією деяких джерел, тривала кілька годин. Президент нагадав, що саме він запросив А. Абромавичуса до команди, «надав українське громадянство і звернувся до фракції «Солідарність» з пропозицією висунути його на посаду міністра економіки». Той, за словами глави держави, «підтвердив, що протягом всього часу роботи в уряді мав повну підтримку його реформаторських ініціатив і безпосередньо, і через Нацраду реформ». «Із мого боку таке сприяння гарантовано й надалі. Вважаю, що Айварас має залишатися міністром і продовжувати реформи. Він пішов думати», — завершив своє повідомлення Президент.


Айвараса Абромавичуса запросили у середу на ранкове засідання фракції «Блоку Петра Порошенка». Однак туди він не прийшов через хворобу. Про це повідомив перший заступник голови фракції І. Кононенко: «Ми обговорювали порядок денний, —- сказав він. — Наприкінці поговорили про загальну політичну ситуацію і про можливий звіт, формування чи не формування уряду. Торкнулися епізоду з Абромавичусом, але з урахуванням того, що його не було». В обід на засіданні фракції складання мандата народного депутата Ігорем Кононенком не підтримали. За це проголосувало менше десяти осіб зі ста присутніх, повідомив голова фракції Юрій Луценко. «Фракція прийняла до відома і підтримала обраний шлях реакції нашим депутатом, який звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням вивчити обґрунтованість звинувачень», — сказав він. Також на цьому засіданні не підтримали й відставку міністра А. Абромавичуса до його звіту на профільному комітеті та звіту Кабміну в сесійній залі.


Чи затримається міністр на своїй посаді? Навряд чи можна сьогодні прогнозувати відповідь на це запитання. Однак його заява збурила, як бачимо, цього разу не лише суспільство, а й політичну верхівку. Уже вчора Президент зібрав послів країн «великої сімки», щоб «роз’яснити ситуацію з реформами в країні».