Фінансування профтехосвіти відновлять 

 

Уряд прийме термінове рішення про дофінансування профтехосвіти в обсязі 500 мільйонів гривень, щоб розв’язати цю проблему терміново, не очікуючи, доки буде підписано прийняті парламентом закони. Про це повідомила на брифінгу голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич (фракція «Народний фронт»).


Л. Гриневич зазначила, що було прийнято помилкове рішення передати фінансування профтехоствіти на місцевий рівень. Згідно з прийнятими парламентом нині змінами до законів, професійно-технічна освіта фінансуватиметься з обласних бюджетів та з бюджетів міст обласного значення, якщо вони мають збільшення надходжень до бюджету. Окрім того, додала Гриневич, буде надано освітню субвенцію з держбюджету на здобуття середньої освіти та на підтримку робітничих кадрів на суму понад 1,8 мільярда гривень.


«Ці закони — це перший крок, а далі повинні зробити чітку стратегію, як формуємо регіональні системи профтехосвіти відповідно до регіональних ринків праці», — наголосила Гриневич.

 

За газ можна не платити авансом

 

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) мають право не підписувати договори з газопостачальними компаніями, які вимагають авансово проплачувати за транспортування газу. Про це заявила на брифінгу заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак (фракція «Самопоміч»).


Депутат зазначила, що закон про ринок природного газу не працює. ОСББ звертаються до комітету, повідомляючи, що отримали платіжку від газопостачальної компанії, за якою, окрім плати за спожитий газ, ще треба проплатити авансом за транспортування газу, інакше буде припинено газопостачання. А. Бабак назвала такі вимоги незаконними і неприпустимими в нинішніх соціально-економічних умовах, тим паче що люди ще не отримали зарплату за лютий, і закликала об’єднання співвласників, які зіткнулися з такою проблемою, звертатися з інформацією до профільного парламентського комітету, який вимагатиме від НКРЕ вилучити зі своїх вимог плату за транспортування газопостачання авансом.


«ОСББ мають право не підписувати такий договір і не платити за нього, бо ще немає встановлених тарифів на газ, — сказала А. Бабак. — Це є не законно, бо національна комісія тариф для транспортування природного газу ще не встановила».

Потрібен незалежний аудит держпідприємств

 

Міжфракційне об’єднання «Народний контроль» вимагає провести незалежний аудит держпідприємств, щоб зрозуміти, куди зникає майже 50 млрд. грн. з бюджету і розібратися, хто у цьому винен. Про це заявив на брифінгу секретар Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Дмитро Добродомов.


«Національне антикорупційне бюро за вчорашніми заявами міністра економіки Абромавичуса має негайно розслідувати та довести цю справу до суду, в іншому випадку ми змушені будемо констатувати, що і цей новий правоохоронний орган, якому дали зелене світло і карт-бланш на боротьбу з корупцією, не здатен впоратися зі своїми обов’язками, — сказав Добродомов. -Звіт уряду, аудит, відставка і свідчення в Генпрокуратурі щодо мегакорупційних схем, які процвітали протягом двох років за головування Яценюка, -це наші головні вимоги».


До того ж депутат зауважив, що звіт уряду, який прем’єр надіслав народним депутатам два дні тому, — це «436 сторінок беззмістовних слів і невиконаних обіцянок».

 

Від Мінекономіки очікують оборонне замовлення

 

Фракція Блоку Петра Порошенка вимагає від Мінекономіки подати на розгляд Кабінету Міністрів проект державного оборонного замовлення. Про це повідомив на брифінгу народний депутат від фракції БПП, секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник.


За його словами, Мінекономіки досі не подало до Кабінету Міністрів проект державного оборонного замовлення, і оборонні підприємства стоять без обігових коштів.


Серед інших недоліків роботи Мінекономіки І. Вінник відзначив те, що міністерство досі не ухвалило порядок про застосування закону про звільнення товарів оборонного призначення від мита та ПДВ, який було прийнято ще в квітні минулого року.