«Трояндовий понеділок» — це не лише середина святкування карнавалу в Німеччині, а й найвища його точка. Костюми, конфетті, кілограми цукерок, гумористичні, критичні, сатиричні пісні, танці та музика... Бурхливий, яскравий, гучний потік рухається містом. Усім «перепадає» досхочу: дітям — солодощі, дорослим — міцненькі й не дуже напої та наїдки, політикам і елітам — правда в очі.

 

Тут усе зрозуміло й без слів: на автоплатформах — виставлені на посміховисько ляльки-опудала не лише своїх «героїв», а й чужинців. Приміром, канцлера Меркель «захлиснула» хвиля біженців. Так само й величезна рибина під назвою: «Новорічна-ніч-у-Кельні» заковтує маленьку рибку під назвою: «Культура доброзичливості». Із іноземців висміювали турецького президента Ердогана, кандидата в президенти США Дональда Трампа. Але найбільше мало перепасти Путіну. Та йому, як і іншим «щасливчикам», допомогла негода: карнавал скасували.


Попередження про буревії перекреслило багатьом блазням, в образі яких виступають учасники карнавальної ходи, святкові плани. Уперше за час його існування — 25 років! Як повідомили організатори, в центральних карнавальних місцях — Дюссельдорфі та Майнці — через погодні умови. Водночас в іншому центрі — Кельні — від ходи вирішили не відмовлятися. Але тут вжили запобіжних заходів безпеки: жодних гігантських ляльок-опудал, а про традиційну участь 500 коней годі й казати. Карнавальні заходи на Рейні — від Дюссельдорфа, Кельна до Майнца — патрулювали тисячі поліцейських. Це дало результат: силовики повідомили, що свято минуло, «як завжди», загалом мирно.


Загалом, але не скрізь і не завжди. Вже першої карнавальної ночі зафіксовано численні порушення, серед яких 22 — сексуального характеру. Поліція підтвердила, що це більше, ніж у попередні роки.


Тим часом чимало громадян не ймуть віри представникам правоохоронних органів: чи справді несприятлива погода стала причиною скасування ходи в багатьох містах? Адже негоди чи буревію цими днями не було — тільки дощ. Навіть деякі метеорологи здивовані такою пересторогою і пояснюють скасування карнавальної ходи лише страхом і зайвою обережністю поліції — з огляду на події у новорічну ніч поблизу Кельнського вокзалу, коли тисячі біженців, перетнувши межу закону, порушили громадський порядок. Поліція зафіксувала тоді чимало випадків сексуальних домагань і навіть зґвалтувань жінок, крадіжок та образ представників правопорядку.

Берлін.