Поки Китай відзначає Новий рік за місячним календарем, і його біржі цього тижня не працюють, на інших торгівельних майданчиках регіону відбуваються різкі коливання і навіть струси та падіння.


Найбільше лихоманило ринки Японії. Зусилля японського центробанку послабити єну минулого тижня не привели до успіху: стосовно долара єна зміцніла на 3,6%, що стало найбільш швидким її посиленням з липня 2009 року. На тлі високого курсу та новин із світових бірж це створювало загрозу вартості акцій на фондових біржах.


Якщо в понеділок, попри негативні показники на ринках Європи та США, торги на Токійській фондовій біржі закінчилися невеликими плюсами, то вже у вівторок почався справжній обвал котирувань. Ключовий індекс Nіkkeі, що базується на курсах акцій 225 провідних компаній країни, на момент закриття торгів впав на 5,4%. Ширший індекс Topіx знизився на 5,51%. Вартість японської валюти зміцніла до 114,25 єн за долар.


Міністр фінансів Японії Таро Асо назвав таке посилення єни «дуже різким», заявивши, що в уряді незадоволені тим, що економічне зростання в країні залишається в’ялим, а сильна єна створює додаткові проблеми і здорожчує експорт. Фінансові експерти очікують, що Банк Японії не стане чекати засідання правління, призначеного на середину квітня, а вже найближчими днями, якщо цього вимагатиме ситуація на ринку, запровадить додаткові заходи для пом’якшення фінансової політики.


Та в наступні дні акції знову торгувалися у «червоній зоні», і єна продовжувала підскакувати. Проте її здорожчання спровокували й світові тенденції: зниження на фондових ринках Європи і США, нова хвиля падіння цін на енергоносії, фінансові проблеми на ринках облігацій та окремих компаній, монетарна політика єврозони. У таких випадках інвестори тікають від більш ризикованих активів у «тиху гавань», якою вже традиційно стає японська єна. А здорожчання вітчизняної валюти б’є по прибутках японських експортерів, що й відбивається на ціні акцій. 


Токіо.