Минув рік із дня прийняття Верховною Радою закону про відкритість використання публічних коштів. Найбільшим здобутком за цей час у Міністерстві фінансів називають запуск порталу E-data — єдиного офіційного порталу публічних фінансів.

«Добре пам’ятаю день і механізм прийняття закону, — сказав Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи круглий стіл, на якому підбивали підсумки та окреслювали перспективи подальшої дії резонансного документа. — Це було свідченням того, як тісно і щільно працює громадський сектор та представницька влада». Парламентарій пригадав, як під час голосування за поправки до проекту закону в режимі он-лайн спілку-вався у приватних повідомленнях із головою Центру політичних студій та аналітики Віктором Тараном. Мовляв, коли з голосу депутатами вносилися якісь новації, перший заступник глави парламенту консультувався, чи не зашкодять вони, чи не нівелюють саму суть і зміст закону. «Ця комунікація демонструє, як можна і треба співпрацювати у прийнятті таких важливих рішень», — підкреслив А. Парубій.

За словами законотворця, в той час мало хто вірив, що закон буде ухвалено, а ще менше — що він запрацює і буде реалізований. Адже кошти передбачалося залучати із зовнішніх джерел, і багато хто говорив, що це — фантазії, грошей знайти не вдасться і реалізувати проект не вийде. Перший заступник Голови Верховної Ради переконаний, що саме пан Таран став тією людиною, яка запалила вірою і народних депутатів у залі парламенту, і, очевидно, виконавчі служби для того, щоб зробити цей важливий крок до відкриття реєстрів. «Сьогодні багато говорять про парламентську кризу, — зауважив А. Парубій. — На моє глибоке переконання, власне цей склад парламенту продемонстрував велику здатність до прийняття законів у антикорупційній сфері. Цей закон у великій мірі є дієвим механізмом, способом контролю і недопущення корупційних схем у використанні коштів органами влади на всіх рівнях».

Перший заступник глави парламенту нагадав, що очолює робочу групу, яка формує антикорупційний порядок денний. Найближчим часом народні обранці мають намір ухвалити низку законів, важливих для візової лібералізації, але передусім антикорупційних, які стосуються, приміром, агентства із виявлення корупційних активів та процедури конфіскації таких активів тощо. «Я бачу великий потенціал і велику силу в тому, що ми сконцентрували свою волю і свій дух на боротьбу з найбільшим злом, яке є в країні після агресії Путіна, — з корупцією, — наголосив А. Парубій. — Тому ми повинні системно, організовано і крок за кроком витискати цю хворобу з нашого організму, з нашої держави. Це наше велике завдання і наша велика амбіція після Майдану». 

«Можливо, це відбувається не так швидко, як ми хотіли б, але ми йдемо тільки в одному напрямку — побудови нової, відкритої країни», — підкреслив він. Зі свого боку перший заступник глави парламенту пообіцяв докласти максимум зусиль для того, щоб внести у закон усі поправки, які можуть посилити його дію. «Багато є депутатів, які присвятили своє життя боротьбі з корупцією. Ми достатньо організовані, щоб зробити це», — підсумував він.

Заступник міністра фінансів Оксана Маркарова наголосила на тому, що урядовці дуже пишаються роботою порталу. «Можливо, ми недостатньо оцінюємо, яку роль він може відіграти в майбутньому», — сказала вона. Зі слів чиновниці, цей інформаційний ресурс став офіційною найбільшою базою публічних фінансів в Україні. Його занесено до міжнародного переліку відкритих інформаційних порталів усього світу. У січні цього року його щодня відвідувало 28 тисяч користувачів.