Протягом минулого року парламент, уряд та адміністрація Президента розробили 343 нормативні акти, спрямовані на втілення системних змін у всіх напрямках. Таку інформацію оприлюднив секретар Національної ради реформ, заступник глави адміністрації Президента Дмитро Шимків під час прес-брифінгу.

Усі реформи в нашій країні розроблялися на основі шести базових документів, зазначив представник адміністрації глави держави. Це Угода про асоціацію із ЄС, Стратегія-2020, Коаліційна угода, Меморандум із МВФ, програма дій уряду на 2015-й рік, програма законодавчої підтримки реформ Верховної Ради. Для того щоб виробити єдиний системний підхід для реалізації намічених змін, було сформовано Національну раду реформ, до якої ввійшли представники законодавчої та виконавчої гілок влади, а також громадські активісти. Торік цей робочий майданчик провів 17 засідань, на яких обговорили понад три десятки тем і ухвалили 209 рішень, 70 відсотків з яких виконані, відзвітував Д. Шимків. Згідно з наміченим планом, за його словами, дві реформи мають значне відставання — це удосконалення державного управління та системи охорони здоров’я.

Натомість суспільством особливо відзначаються зміни у Збройних Силах, правоохоронній системі та посилення безпеки. Позитивно оцінюються також реформи на шляху децентралізації та дерегуляції.

Згідно з програмою «Стратегія-2020», затвердженою торік указом Президента, рух нашої країни вперед базується на безпеці, розвитку, відповідальності та гордості. У рамках цього плану дій, повідомив Д. Шимків, виокремлено 62 пріоритети в напрямку реформ. У напрямку «безпека» демонструємо збільшення військових витрат та довіри громадян до поліції.

Нині 80 відсотків українців відчувають гордість за свою країну, випливає зі звіту заступника глави адміністрації Президента. Того позитиву, який маємо на шляху запровадження реформ, за його словами, вдалося досягти завдяки спільним злагодженим зусиллям Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра, а також усіх, хто долучався до роботи в парламентських комітетах, представників громадянського сектору.