Депутатський десант відвідав Донецьку та Луганську області

 

Народні депутати Світлана Заліщук (БПП), Олексій Рябчин («Батьківщина») та Оксана Юринець (БПП) під час спільного брифінгу поділилися враженнями від дводенної поїздки до Донецької та Луганської областей. Візит десяти народних обранців із групи «Єврооптимісти» відбувся в рамках проекту «Модельний округ».

 

«Наші зусилля та спроможність відновити нормальне життя у підконтрольній Україні частині Луганської та Донецької областей буде передумовою, наскільки ми зможемо повернути Донбас. Повернути територіальну цілісність та державний суверенітет. Бо він виражається не лише в політичних деклараціях, а й у повноцінній роботі органів виконавчої влади, всієї господарчої інфраструктури, громадянського суспільства, ЗМІ», — зазначила Світлана Заліщук.


У цьому контексті депутат зауважила, що Луганська та Донецька області є регіонами з особливими потребами.


«Серед найболючіших питань — невиплата компенсацій за зруйноване під час військових дій житло. «Лише в Луганській області, — розповіла С. Заліщук, — налічується сім тисяч будинків. Це колосальні ресурси, які потрібно нині закумулювати в бюджеті і знайти механізм відшкодування». А також низькі заробітні плати. «Переселенці, що залишили на окупованій території все своє майно, орендують житло. А орендна плата подекуди сягає вартості столичного житла», — зауважила вона.


Ще — соціально-культурні проблеми. Місцеві мешканці відзначають, ще півроку тому волонтери були більш мобілізовані. З різних регіонів приїжджали і допомагали. Нині ця підтримка менша.


На думку ж Олексія Рябчина, такі поїздки — це можливість не лише почути, а й відчути людей. Адже рівень сприйняття проблем у Києві і на місці — різний. Тож такі десанти мають відбуватися якомога частіше, переконаний він.


Це, за його словами, буде корисно ще для того, щоб побачити, як працюють ухвалені документи. «У парламенті ми приймаємо дуже потрібні закони. Приміром, про статус військово-цивільних адміністрацій, а вони не працюють, бо немає необхідної постанови. Це ганьба», — наголосив він.


Власне, додав парламентарій, підвищити рівень довіри до влади і показати, що ситуація в країні змінилася, й політика може бути іншою — це завдання і парламенту, і всіх гілок влади. «Наш візит дав людям надію на це», — сказав він.


Водночас Оксана Юринець наголосила на важливості збереження переміщених з окупованих територій університетів. «Вони потребують спеціальних законів. Якщо ми говоримо, що це тимчасово окуповані території, напевно, маємо змінити правила, і у парламенті ухвалити тимчасові закони, які би розв’язували їхні проблеми», — зауважила вона. Додавши також, що механізми вирішення низки питань депутати напрацьовували безпосередньо під час зустрічей. 


До речі, через півтора-два місяці має відбутися ще одна поїздка парламентаріїв на Донбас з тим, аби депутати розповіли, що їм вдалося виконати із взятих на себе зобов’язань.