Погоджувальна рада

 


Сьогодні у парламенті настане «час Х» — Кабінет Міністрів звітуватиме про хід і виконання своєї Програми діяльності. Напруження зашкалює, але настрої у депутатських фракцій неоднозначні. Тож прогнозувати, чим завершиться звіт уряду, чи збережуть свої крісла Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та міністри — складно.


Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку погоджувальної ради також визнав, що нинішній пленарний тиждень буде одним із непростих. Депутати мають завершити розгляд пакета безвізових законопроектів, внесених Президентом, адже 19 лютого у Брюсселі на Раді ЄС визначатимуть, надавати чи ні Україні безвізовий режим із країнами ЄС.

 

Люди не відчувають зрушень


Щодо звіту уряду Володимир Гройсман заявив, що сьогодні все суспільство перебуває у песимістичному настрої, бо люди не відчувають позитивних зрушень від реформ, і це викликає недовіру до уряду та влади. Глава парламенту закликав депутатів під час звіту уряду «адекватно сприймати реалії» з точки зору не парламенту, а суспільства, і закликав усі політичні сили до пошуку ефективних рішень, які дозволили би розвиватись, відчути позитивні зрушення, надати перспективу розвиватись. В. Гройсман також закликав парламентаріїв до якісної конструктивної роботи і пошуку рішень, які сприятимуть виведенню країни з кризи, у т. ч. і з урядової кризи.


А перед погоджувальною радою глава парламенту Володимир Гройсман у своєму традиційному щопонеділковому відеозверненні, яке опубліковано на його сторінці у Фейсбук, висловив сподівання, що депутати поставлять крапку в питанні з безвізовим режимом. «Треба поставити в цій історії крапку й українці мають отримати можливість подорожувати Європейським Союзом без віз», — наголосив Голова Верховної Ради, додавши, що розраховує на об’єднання політичних партій і фракцій під час голосування, адже не вважає ці законопроекти дискусійними.


Пропрезидентська фракція ще визначається


Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко на погоджувальній раді не дав чіткої відповіді, яка позиція фракції БПП щодо звіту уряду. Ю. Луценко запропонував першими у вівторок розглянути не звіт уряду, а більш важливі, на його думку, питання — пакет президенстьких безвізових законопроектів і про відновлення електронного декларування (законопроект депутата від БПП В. Денисенка). А також закон про перепризначення на відкритих конкурсах керівників державних підприємств — великі підприємства залишаться у державній власності, а дрібні — будуть відправлені на приватизацію, така європейська практика. І лише після цього фракція БПП пропонує розглядати звіт уряду.


Щодо звіту уряду, який було подано до парламенту, Юрій Луценко сказав: «Звіт уряду не є ґрунтовним і вичерпним, в основному про свої досягнення уряд звітує законами, які прийняв парламент. Наша фракція схиляється до того, що це не відповідає дійсності». Рішення щодо звіту уряду фракція БПП мала прийняти на засіданні увечері.


Фантазії і реальність


Лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак на погоджувальній раді заявив, що уряд пропонує 379 прозорих і конкретних рішень, які треба здійснити цього року. За його словами, «дорожня карта», запропонована урядом, повинна стати основою під час оновлення Коаліційної угоди.


У фракції спростували заяву народного депутата від Блоку Петра Порошенка Мустафи Найєма, висловлену напередодні на одному з телеканалів, начебто «Народний фронт» готовий проголосувати за відставку уряду, якщо коаліція запропонує кандидатуру нового прем’єра. Найєм посилався на розмову з народним депутатом від «Народного фронту»,     в. о. голови Комітету Верховної Ради з питань Регламенту Павлом Пинзеником.


У свою чергу, Павло Пинзеник заявив, що парламентська фракція «Народного фронту» не голосуватиме за відставку чинного Кабінету Міністрів України, назвавши слова Найєма «фантазіями». «Будь-які фантазії на тему «окремих позицій в НФ» є безвідповідальними інсинуаціями, і не мають нічого спільного з дійсністю», — сказав П. Пинзеник. Депутат нагадав регламентну і конституційну процедуру: для висловлення недовіри урядові спочатку потрібно зібрати 150 голосів за внесення питання до порядку денного, потім набрати 226 голосів у сесійній залі. П. Пинзеник пояснив, що мав на увазі те, що «після спільного голосування разом зі своїми новими політичними союзниками з Опозиційного блоку новоутворена «ширка» отримає повне конституційне право окреслити власне бачення складу і програми майбутнього уряду».


«Народний фронт» не голосуватиме за відставку чинного уряду і закликає інших членів коаліції згадати 16 лютого про свої політичні зобов’язання», — сказав Павло Пинзеник.


Збір підписів за недовіру триває


Тим часом у парламенті триває збір підписів під проектом постанови про висловлення недовіри Кабінету Міністрів. Про готовність підписатися під відповідним проектом постанови на погоджувальній раді заявили лідери фракцій «Батьківщина», «Самопоміч» і Радикальної партії. Багато критики на адресу уряду Яценюка пролунало і від представників депутатських груп «Відродження» та «Воля народу».


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що з нинішнім урядом реформи і боротьба з корупцією є неможливими. «Залишити цей уряд — означає остаточно зруйнувати стабільність у державі, — сказала вона. — Ми готові у повному складі підписати постанову про висловлення недовіри уряду і готові у повному складі проголосувати за цю постанову». За її словами, якщо не буде поставлено питання про недовіру Кабміну, це означатиме, що дві найбільші фракції — БПП і «Народний фронт» — беруть на себе відповідальність.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк нагадав, що уряд є похідною парламентської діяльності і має витримувати субординацію, виконувати волю парламенту. Фракція «Самопоміч» ініціювала власний проект постанови про висловлення недовіри урядові.


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запевнив, що тільки-но буде зібрано 150 підписів депутатів — це питання буде винесено на голосування.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко також заявив, що його політсила підтримує зміну уряду і підпишеться під проектом постанови про висловлення недовіри до нинішнього уряду. Лідер радикалів закликав сформувати нову коаліцію, прийняти нову програму дій і на цій програмі сформувати новий склад уряду. Окрім того, радикали наполягають на невідкладному розгляді законопроекту про мораторій на підвищення податку на землю — адже зараз треба заплатити на 43% більше земельного податку, скасувати податок на оподаткування пенсій, повернути пільговий режим оподаткування для фермерів, вирішити питання націоналізації російського майна.


Провести «кардинальне кадрове перезавантаження» закликав і представник депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар. «Політика уряду веде до втрати економічної незалежності країни», — стверджував депутат.
Степан Івахів (ДГ «Воля народу») заявив, що реформи уряду звелися до перекладання проблем всієї економіки на плечі людей — через зменшення доходів населення, збільшення податків, комунальних платежів. «Проте «реформи» уряду не торкнулися тих напрямків, які традиційно були джерелом наповнення кишень вищих посадових осіб держави — податкової служби, митниці», — додав депутат, закликавши парламент сформувати технологічний уряд технократів.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко вимагав повернутися до корегування Держбюджету-2016 і у зв’язку із зростанням інфляції та девальвації гривні проіндексувати зарплати і пенсії. Опозиціонери також наполягають на відновленні пільгового оподаткування аграрних виробників, фермерів, підтримці вугільної галузі, а також забезпеченні виконання Мінських угод, щоб уникнути замороженого конфлікту і повернути території.


Істина народжується в дискусіях


Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна повідомила, що в парламенті зареєстровано вісім законопроектів щодо відновлення пільгового оподаткування для аграрних виробників і декілька законопроектів про створення єдиного реєстру відшкодування ПДВ.


Від голів парламентських комітетів також пролунало багато критики на адресу уряду. У середу, 17 лютого, у сесійній залі мають відбутися парламентські слухання, присвячені проблемам внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій України. Однак, як розповів голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря, станом на 12-ту годину понеділка жодних інформаційних матеріалів від уряду до комітету не надійшло. А представляти позицію уряду на парламентських слуханнях зголосився лише заступник міністра соцполітики. Глава парламенту назвав це неприпустимим і доручив парламентському апарату звернутися до Кабміну, щоб запросити на парламентські слухання міністра. А голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова закинула міністру соціальної політики Павлу Розенку, що він за рік жодного разу не прийшов на засідання парламентського комітету з питань соцполітики.


Зрештою, депутати погодилися у вівторок зранку спочатку розглянути пакет безвізових законопроектів, а потім перейти до звіту уряду. Для доповіді прем’єра буде відведено 20 хвилин, на співдоповіді голів комітетів — по 3—5 хвилин, по 40 хвилин — на запитання депутатів і виступи від фракцій, 15 хвилин — позафракційним депутатам. Загалом на звіт уряду буде відведено не менш як дві з половиною години.


Глава парламенту також запропонував провести окрему нараду з питань оподаткування аграрних виробників, щоб винести у сесійну залу узгоджений проект рішення.


Учасники погоджувальної ради вшанували пам’ять учасників бойових дій хвилиною мовчання.

 

Сергій Пашинський, Ігор Насалик, Григорій Немиря.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.