Народний депутат Сергій Каплін (Блок Петра Порошенка) повторно звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою поновити справу щодо «рюкзаків Авакова». Приводом стало оприлюднене напередодні відео, де нібито син очільника МВС домовлявся про поставку рюкзаків для Нацгвардії через заступника міністра Сергія Чеботаря. Вперше про це С. Каплін повідомив ще влітку, однак правоохоронці не надто активно розслідували цей випадок.

 

Нагадаємо, минулої п’ятниці в Youtube з’явився відеозапис розмови про закупівлю рюкзаків для потреб МВС між нібито сином міністра внутрішніх справ Олександром Аваковим та екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем.


«Рік усі мовчали, але сьогодні не можна цю ситуацію пускати на самоплив, знову дати перечекати правоохоронцям, доки затихне скандал. Я звернувся до Генпрокуратури — там мають долучити до справи відео, розслідувати інші обставини, вивчити документи, перевірити ціни і чи дійшли самі рюкзаки до бійців», — заявив народний депутат.


Він також додав, що звернувся із заявою до Національного антикорупційного бюро, щоб справою зайнявся новий орган. С. Каплін переконаний: цей скандал має спричинити і кадрові перестановки в МВС.


У самому Міністерстві внутрішніх справ запевняють: інформація про оборудки під час закупівлі рюкзаків для підрозділів МВС є недостовірною і має на меті дискредитувати відомство. Відповідну заяву розміщено на сайті МВС. У ній, зокрема, зазначається, що у лютому минулого року міністерство закупило шість тисяч рюкзаків для потреб підрозділів, які залучені до проведення АТО. У тендері взяли участь п’ять претендентів. За його результатами найкращими стали пропозиції приватного підприємця з Миколаївщини й одного з товариств з Дніпропетровська — вони запропонували найнижчі ціни. Крім того, у відомстві наголошують: процедура тендера була прозорою, а його результати оприлюднено на веб-порталі державних закупівель.


«МВС наголошує, що вся діяльність відомства, зокрема й у сфері державних закупівель, є прозорою, конкурентною та ґрунтується на безумовному дотриманні законодавства. Відтак, поширена інформація про непрозору діяльність МВС у сфері державних закупівель є викривленням реального стану речей і спрямована на дискредитацію МВС для створення суспільного негативного резонансу», — йдеться у повідомленні.


Сам міністр Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook написав: «Тема з’явилася в інформаційному просторі укотре «випадково» напередодні звіту та перезавантаження уряду. Темі — рік. Коментаторів та викривальників вистачало. І перевірки, і порушення справ щодо заяв з боку прокуратури були. І що? Та нічого... Хоча мене навряд чи можна зарахувати до тих, у кого гарні стосунки з прокурорами».


«Прокуратуро, будь-який інший органе, перевірте нарешті цю закупівлю. Виявиться злочин — у тюрму, винен міністр — туди само. А ні — видайте нарешті «папірець», щоб припинити цю безкінечну балаканину та спекуляції навколо вигаданої історії», — заявив Аваков.


Вл. інф.