Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:

 


— Усі очікують, що нарешті буде поставлено крапку в історії  існування цієї парламентської коаліції, яка своїми руками привела країну до економічного колапсу. Створила уряд, який не думав про країну, а передусім про те, як осідлати потоки, дерибанити портфелі та розікрасти залишки народного майна. Вся країна бачить, до чого призвела така діяльність. Сьогодні ви один одного звинувачуєте, влаштовуєте чвари. Ви, провладна коаліція, привели країну до нинішнього стану. Ви призвели до зубожіння людей, і ви відповідальні за все, що відбувається.


Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

 


— Минулого тижня виповнився рік Мінським угодам. Завдяки підписанню цього документа вдалося зберегти тисячі життів, уникнути кровопролиття та подальшої ескалації конфлікту на сході країни. На жаль, за рік парламент так нічого і не зробив для повернення територій і людей у наше законодавче поле. Незважаючи на всі заклики світової спільноти, Верховна Рада проігнорувала ініціативи, у тім числі й наші десять законопроектів щодо мирних ініціатив врегулювання конфлікту на Донбасі. Ми наполягаємо на включені цих питань у порядок денний. Вимагаємо від коаліції негайно ухвалити зміни до бюджету, проіндексувати пенсії та зарплати, а також виділити кошти на держпідтримку шахтарів.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

 


— Сьогодні у парламенті важливий день. У порядку денному законопроекти, які наблизять Україну до безвізового режиму з ЄС. Це була одна з вимог Революції Гідності. Ухвалення цих законопроектів — наша данина волелюбній українській нації. Це сигнал нашим європейським партнерам. Наприкінці цього тижня у Брюсселі відбудеться саміт ЄС, на якому вирішуватиметься питання лібералізації візового режиму з Україною. Це рішення Євросоюзу важливе для кожного українця, і від нашого голосування сьогодні та подальшого рішення ЄС залежить, чи зможуть наші громадяни їздити в Європу без віз уже цього року.


Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:

 


— Абсолютна більшість людей, особливо у сільській місцевості, доведена до повного зубожіння. Резерви їх виживання вичерпані повністю. Нині люди починають відчувати наслідки ухвалення 38 соціальних законів, якими були зупинені, відтерміновані або перекладені на місцеві органи влади усі соціальні потреби. Отже, незабаром буде повний соціальний крах. Через те, а також через розвал залишків системи охорони здоров’я жорстокою реальністю стає загроза масового вимирання населення. Зокрема, характер епідемії набуло захворювання на рак. Освіта, соціальна сфера та сфера культури доведені до жалюгідного стану... Очевидним є одне — уряд прагне проголошувати реформи, а вони обертаються негативом.


***


Ірина ГЕРАЩЕНКО виступила від імені трьох парламентських комітетів: з питань європейської інтеграції, у закордонних справах та з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин:

 


— Хочу звернути увагу наших міжнародних партнерів на те, що відбувається з невиконанням гуманітарних аспектів Мінських угод з боку Російської Федерації і контрольованих нею бойовиків. На сьогодні в полоні бойовиків залишаються, за уточненою інформацією Служби безпеки України, 137 українців, з них 10 перебувають у тюрмах РФ. Минулого тижня бойовики зробили шокуючу заяву, яка за своїм цинізмом нагадує риторику ІДІЛ, відносно того, що вони можуть застосувати до українців смертну кару, базуючись на кримінальному кодексі неіснуючої країни Радянського Союзу.


Ми розцінюємо ці жахливі заяви не просто як шантаж України та знущання над родичами заручників — це надзвичайно серйозний тиск на заручників та небезпека їх життю. На жаль, ми не почули жодної реакції жодної країни світу, жодної гуманітарної організації, жодної парламентської асамблеї. Тому від парламенту України хочемо звернутися до наших міжнародних партнерів з вимогою насамперед вимагати від РФ та контрольованих нею бойовиків поважати права людини, право людини на життя і вимагати звільнення наших заручників. Прошу вас підтримати таку заяву, підготовлену трьома комітетами Верховної Ради.


Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:

 


— Минулого тижня разом із фермерами Новомосковського району ми ходили до обласної Дніпропетровської прокуратури з вимогою захистити їхні права. У дворі побачили новий «Рейндж Ровер» 2015 року, мінімальна вартість якого 115 тисяч євро. З’ясувалося, цією машиною на роботу їздить начальник відділу обласної прокуратури, який контролює боротьбу зі злочинністю. Номери на ній — «ліві», зареєстровані на іншу машину — «Лексус». У результаті розслідування виявилося, що це номери автівки рідної сестри начальника відділу. Він стверджує, що то не його машина, хоча вся область знає, що він їздить на ній. Оце й уся реформа — зі старих «Рейндж Роверів» пересіли в нові. Країна знає, що найуспішніші бізнесмени в нас — це родичі прокурорів, суддів, депутатів, чиновників... Ніхто не може бути успішним, якщо у нього немає волохатої руки. Тому наша фракція вимагає відставки Генерального прокурора й звільнення всіх до одного прокурорів.


Юрій ЛУЦЕНКО, «Блок Петра Порошенка»:

 


— Безумовно, запланований звіт уряду — найцікавіше питання для журналістів і 75 відсотків громадян, які хочуть відставки Кабміну. Наша фракція прийняла рішення про визнання діяльності Кабінету Міністрів незадовільною. Ми готові приступити до підписів за його відставку, в разі відповідного голосування. Але хочу звернути увагу депутатів на стратегічне питання. Уряди приходять і відходять, а стратегічний вибір країни — важливіший. Маємо унікальну ситуацію, коли парламент повинен прийняти останній пакет для безвізового режиму. Це дозволить уже 19 лютого ухвалити історичне рішення про повернення української держави додому — в Європу. Закликаю депутатів попри неякісні тексти, які, як завше, потрапили в парламент в останню ніч, все-таки голосувати за ці документи. Думаю, це має об’єднати зал і задати тональність для розмови про відставку уряду.


Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, «Блок Петра Порошенка»:

 


— Світова спільнота відзначає день дитини, хворої на рак. У нашій країні щорічно діагностують понад тисячу таких випадків захворювання. Кожна четверта дитина помирає. Найбільше — від лейкозів. На другому місці — пухлини головного мозку. На третьому — лімфоми. Нині держава не забезпечує в повному обсязі лікування цих хворих. Саме тому маємо смерті серед тих, хто міг би вижити. Комітетом з питань охорони здоров’я робота профільного міністерства із забезпечення ліками і реформування галузі визнана абсолютно незадовільною. Звертаюся до всіх депутатів з проханням підтримати рішення комітету і дати відповідну оцінку роботі Прем’єр-міністра, постановою якого було збільшено ціни на ліки в аптеках. За рішенням депутатів стоїть життя українських дітей. Водночас запрошую вас на виставку портретів тих дітей, які подолали рак в Україні. Її розгорнуто на першому поверсі в фойє.


Сергій ВЛАСЕНКО, «Батьківщина»:

 


— Переді мною так звана шоста доповідь Європейської комісії та Європарламенту, яка містить перелік вимог для подолання нами візового режиму. І 42-га директива ЄС щодо заморожування активів і спецконфіскації. А ось -два закони, які внесли вчора і вимагають голосувати за них уже сьогодні. Ці документи не мають нічого спільного з європейськими документами. Нам пропонують застосовувати спецконфіскацію не лише до корупційних злочинів, а й до всіх злочинів, які передбачені особливою частиною і є умисними. Тобто йдеться про кожного громадянина, який може потрапити під дію цього закону. Спецконфіскація, нагадаю, це коли майно забирають без суду та слідства. Інший закон стосується агенції, яка може не тільки забирати це майно, а й продавати його. Ми готові працювати над цими документами і вдень, і вночі, щоб привести їх до європейських вимог.


Олег БЕРЕЗЮК, «Самопоміч»:

 


— Говоритиму про силу єдиного репрезентативного органу вищої законодавчої влади в країні — парламенту. У кожній фракції є люди, які розуміють свою відповідальність перед власником. Єдиним власником цього органу — людьми. У країні буде спокій і розвиток, коли цей орган матиме силу слухати і чути своїх громадян. Не буде хаосу, коли сила парламенту відповідатиме інтересам людей. Нині ми прийшли до того, що разом приймемо відповідальне рішення. Не відставки, а розвитку країни. Коли країна скаже, що ми зробили те, що змогли, але не зробили більше. І коли разом формуватимемо уряд, який матиме довіру у нашого власника — українських людей. Нині маємо в парламенті списки за відставку уряду, ініційовані багатьма фракціями та незалежними позафракційними депутатами.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.