Учора до початку вечірнього засідання парламенту на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з’явилося звернення глави держави Петра Порошенка.


«За два роки після перемоги Революції Гідності наша країна зробила серйозні і впевнені кроки на шляху європейської інтеграції. Ми розпочали низку надзвичайно важливих і дуже складних реформ. Та люди вимагають більшого», — йшлося у зверненні.


Уряд втратив підтримку з боку коаліції, констатував президент. «Напруга між урядом та фракціями стала настільки високовольтною, що створює загрозу життєздатності коаліції. Її ж розпад, у свою чергу, неминуче занурить країну в глибоку і довготривалу політичну кризу», — зазначив Петро Порошенко.


Глава держави повідомив, що закликав Генерального прокурора, з яким мав розмову, піти у відставку.


«З такими ж самими мірками слід підходити і до уряду. Кабінет Міністрів зробив чимало для порятунку країни, стабілізації економічної ситуації і старту реформ. Але суспільство явно вирішило, що помилок більше, ніж досягнень, і відмовило міністрам в довірі», — повідомив Петро Порошенко. І щоб відновити довіру, за його словами, терапії вже замало, потрібна хірургія.


Момент для часткового оновлення Кабінету Міністрів упущено. Тому, на переконання Президента, очевидним є запит на повне перезавантаження уряду.


Тотальне переформатування Кабінету Міністрів, вважає керманич країни, має відбуватися на основі чинної коаліції у складі «Солідарності», «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини».


Призначення в уряд мають відбуватися за участі та підтримки всіх фракцій коаліції. На технократичній реформаторській основі. Із фахівців, позбавлених політичних впливів і лобістських інтересів.

 

ДОСЛІВНО


Президент України Петро ПОРОШЕНКО:


«Питання відновлення довіри має бути вирішене в стінах цього парламенту. Довіра — це головний ресурс, який необхідний для того, щоб вирішувати проблеми того масштабу, які стоять перед нашою країною. Чекаю від парламенту на швидкі та державницькі рішення».