Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення АТО, обговорили учора під час парламентських слухань. Вони розпочалися з перегляду відеоматеріалів про життя внутрішньо переміщених осіб.

«Обов’язок держави — реагувати на всі виклики, у т. ч. й виклики війни, яка, попри всю несподіванку, стає реальністю 21 століття», — наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку), відкриваючи слухання. Порушена проблема є надзвичайно великою, зауважила вона. Адже перебуваючи у стані війни вже два роки, ми, на жаль, не знайшли адекватної відповіді на те, якою має бути державна політика, передусім, стосовно людей. Людей, які вимушені були залишити свої домівки і які й досі перебувають на окупованих територіях, бо не мають куди їхати. О. Сироїд згадала і про кримських татар, материнська земля яких виявилася окупованою.

Одним із головних завдань держави, на її переконання, є сформування політики стосовно цих людей. І передусім стосовно статусу територій.

Власне, мета слухань — почути пропозиції державних органів, органів місцевого самоврядування та громадських організацій щодо цього питання. І не просто почути, а напрацювати документи, які допоможуть сформувати державну політику.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.