Стан соціального захисту українців обговорювали під час учорашнього круглого стола народні депутати, представники Уповноваженого Верховної Ради із прав людини та громадськості.

 

Народний депутат від фракції «Опозиційний блок» Наталія Королевська повідомила, що політична сила, яку вона представляє, підготувала пакет законопроектів, спрямованих на соціальну стабілізацію України. А змінами до бюджету хочуть проіндексувати пенсії та зарплати. «Ми показали, звідки можна взяти 63 мільярди гривень для підвищення соціальних стандартів і поновлення соціальних програм, які були скорочені протягом останніх двох років. Потрібно зменшити фінансування адміністративних витрат, припинити створювати нові органи держуправління, а цей ресурс спрямувати на соціальний захист людей. Без індексації зарплат і пенсій, відновлення економіки, підвищення споживчого попиту в нашій країні про соціальний мир говорити буде неможливо», — підкреслила парламентарій.

Вона сподівається, що Верховна Рада виявить соціальну відповідальність і проголосує за ці законопроекти. Або новий парламент, який, на її думку, стане свідомішим, змушений буде ухвалити цей пакет, а також соціальну стратегію розвитку України.

Також Наталія Королевська звернула увагу на те, що дотепер не ухвалено програми підтримки переселенців і відновлення житла на контрольованій Україною території. Тому, сказала народний депутат, «Опозиційний блок» розробив законопроект «Про статус і соціальний захист мирних громадян, які постраждали в результаті проведення АТО». Документ передбачає пільги та компенсацію для інвалідів, поранених, членів родин загиблих, вимушених переселенців.

«Цей законопроект має бути не ініціативою окремих народних депутатів, а об’єднати здорові сили парламенту та тих людей, які реально розуміють стан справ на сході й готові брати на себе відповідальність», — зазначила парламентарій.