Закон не має зворотної дії в часі, тому до набуття чинності змінами до держбюджету і бюджетного кодексу кошти на фінансування професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) все одно доведеться виплачувати з бюджету міст обласного підпорядкування. Про це заявляють в Закарпатській ОДА.

 

Тим часом у Мукачевому міська влада не погоджується фінансувати ПТУ. Очільник ОДА Геннадій Москаль на початку лютого закликав Мукачівську міськраду виконувати закон про держбюджет-2016, адже зволікання може призвести до соціального вибуху. Вимоги закону у частині виділення коштів на потреби профтехосвіти виконали інші міста обласного підпорядкування — Ужгород, Хуст і Берегове.


Нещодавно Верховною Радою України ухвалено рішення перекласти забезпечення ПТНЗ з міських бюджетів на обласну та державну казну. Але ситуація зависла у повітрі. «Прийнятий Верховною Радою закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» 4 лютого спрямований Президентові України, однак досі не підписаний, — коментує Г. Москаль. — Зміни не набули чинності, тому закон діє у попередній редакції. Мінфін України направив главі держави категоричні заперечення щодо внесених парламентом змін і пропонує накласти на даний закон вето».


Мотивує тим, що реалізація внесених змін потребує додаткового фінансування з державної скарбниці. Тоді як у законі про Держбюджет на нинішній рік ці кошти не передбачені. Мінфін посилається на ст.95 Конституції України, де вказано, що виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. І пропонує виключити із закону норми щодо здійснення видатків на підготовку робітничих кадрів за рахунок коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам.


Таким чином ситуація зайшла в глухий кут. У Мукачевому через відмову міської влади фінансувати професійно-технічні заклади учні з початку року не отримують стипендію, а працівники — зарплату.

Закарпатська область.