Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони оприлюднив інформації та стенограми засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі у кінці лютого—березні 2014 року у зв’язку з анексією Автономної Республіки Крим. Із скан-копією стенограм можна ознайомитися на сайті комітету на офіційному сайті Верховної Ради.

12 лютого парламентський оборонний комітет звернувся до РНБО з проханням надати стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року. Зі стено-грами із виступів присутніх на засіданні РНБО (майже 50 осіб) можна простежити, які існували зовнішні та внутрішні виклики та суперечності. Хто виступав за і проти запровадження воєнного стану. Голосування за введення воєнного стану набрало лише один голос — тодішнього в. о. Президента України, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова.

На засіданні комітету були присутні представники Міноборони, РНБО, СБУ. Начальник управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький представив консолідовану доповідь українських спецслужб щодо анексії Криму. Він заявив, що збройна агресія Російської Федерації була ретельно спланованою операцією і фактично розпочалася одразу після здобуття незалежності України. За його словами, протягом усіх років тривала підготовка до контролю над південним сходом України, не припинялися претензії Росії щодо Криму. На південному сході України було створено потужну агентурну мережу, надавалася підтримка проросійським політичним партіям, громадським рухам та радикальним організаціям антиукраїнського спрямування з метою створення підґрунтя для дестабілізації політичної ситуації в нашій державі. Для підготовки анексії Криму Росія використовувала збройні конфлікти на Кавказі, міжнародні військові навчання.

За словами представника військової розвідки, під час Олімпіади в Сочі на Північному Кавказі було зосереджено військове угрупування чисельністю 73 тисячі осіб, і саме це угрупування в подальшому було використано для окупації та анексії Криму, перекинуто на територію Криму морем та повітрям. Натомість українські військові частини, які перебували в Криму, були малочисельні й оснащені військовою технікою ще з радянських часів. За даними військової розвідки, станом на 16 березня 2014 року, на україно-російському кордоні було зосереджено потужні російські збройні угрупування.

Зокрема, на чернігівському напрямку — до 4 тисяч особового складу, до 50 бойових танків, до 20 броньованих машин, на харківському напрямку — майже 2,5 тисячі військовослужбовців, до 40 танків. Був готовий до бойового застосування і авіаційний полк.

Голова комітету Сергій Пашинський розповів, що в лютому 2014-го, під час анексії Криму, підрозділи російських збройних сил, які дислокувалися в місті Клімово, що за 45 км від Чернігова, за інформацією українських прикордонників, отримали команду іти на Київ — а це три-три з половиною години. За бойовою тривогою підняли білоцерківську бригаду, але 90% техніки не завелася через несправності. «Роками, десятиріччями ніхто не перевіряв боєготовність, — заявив Пашинський. — Всю систему ППО за десять років продали». Голова комітету пообіцяв присвятити цій проблемі окреме засідання комітету і назвати прізвища.

У 2014-му ускладнювало ситуацію й те, що всі військові формування в Україні були побудовані за територіальним принципом, і керівники силових органів були перевербовані ФСБ і отримували від них накази. «План Російської Федерації передбачав окупацію південної та східної України і вихід до Придністров’я, створення Малоросії, — стверджував В. Скібіцький. — Але Росія не змогла сповна реалізувати свої плани щодо окупації України». Як бачимо, режим Путіна і зараз не відмовляється від подальших планів окупації.

Голова комітету Сергій Пашинський (фракція «Народний фронт») наголосив, що розсекречення стенограм засідання РНБО — це не сенсація чи смажені факти, а спроба проаналізувати тодішню ситуацію і пересторога на майбутнє. Він розповів декілька вражаючих фактів. Скажімо, як ще у 2013-му Путін говорив, що «десять областей України — це його, а всі решта його не цікавлять». Чи як у лютому 2014 року під час спроб штурму Верховної Ради надійшла інформація, що в центрі Києва готується висадка вертолітного десанту. 

Народний депутат Андрій Левус («Народний фронт») назвав «великим популізмом і провокацією» заяви деяких політичних сил, мовляв, анексію Криму та окупацію Донбасу можна було спинити, втримати ситуацію. Він нагадав, що в Криму тільки 10% військових заявили про готовність виконувати накази з Києва, а кримська «Альфа» зараз у повному складі охороняє Аксьонова. Не було і в парламенті єдності щодо можливості введення воєнного стану — скажімо, лідер тодішньої найбільшої депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко виступала проти воєнного стану. Щоправда, представник фракції «Батьківщина» Іван Крулько на засіданні комітету назвав спроби звинуватити Тимошенко у незапровадженні тоді воєнного стану «перекладанням з хворої голови на здорову», адже лідерка «Батьківщини» не входила до складу РНБО.

Сергій Пашинський нагадав ще й про такі тодішні факти, як команди з Києва не виконувалися: о 10-й вечора призначили нового командувача Військово-Морських сил України, а о 9-й ранку він уже склав присягу Росії та виконував її накази. Колишній командир донецького спецпідрозділу «Альфа» Олександр Ходаківський зараз активно працює на ДНР.

«Хочеш миру — готуйся до війни», — насамкінець наголосив Сергій Пашинський. Він нагадав, що 50% цьогорічного оборонного бюджету країни — це гроші з спецфонду, які передбачається отримати за рахунок повернення вкрадених активів Януковича, і закликав парламент проголосувати за законопроект № 4057.

Зі стенограми засідання РНБО 28 лютого 2014 року:

Міністр оборони І. Тенюх:

— Під прикриттям навчання збройних сил Російської Федерації відбувається концентрація російських військ вздовж всього україно-російського кордону. Їх мета — не просто демонстрація сил, а реальна підготовка до вторгнення на нашу територію: перехід і виконання бойових завдань. На Київському, Харківському і Донецькому напрямках вже сконцентровано 38 тисяч осіб, 761 одиниця збройної танкової техніки, 2200 броньованих машин, 720 артилерійських систем та систем залпового вогню, до 40 ударних вертольотів і 90 вертольотів бойового забезпечення та 90 літаків штурмової авіації. В акваторії Чорного моря на бойове чергування вийшло 80 військових кораблів РФ.

Голова СБУ В. Наливайченко:

— Четвертий елемент обстановки в Криму — масова підтримка населенням дій Російської Федерації. Надзвичайно потужна кампанія дезінформації, дискредитації та нагнітання суспільних настроїв з використанням кримських і російських ЗМІ... Ми повинні не допустити стрільби та жертв серед мирного населення, або військових Чорноморського флоту Російської Федерації. Тобто того, щоб військовий тиск російських і проросійських структур не знайшов жодного виправдання задля встановлення повного військового контролю Російської Федерації над об’єктами інфраструктури, військовими частинами України або взагалі над всією територією Криму.

ТУРЧИНОВ О. В.

— Нам потрібна повна мобілізація країни, необхідно негайно почати перекидати наявні війська з центру та заходу на схід та південь. Це життєво необхідно!

ТИМОШЕНКО Ю. В.

— Ви уявляєте, що почнеться в країні, якщо танки та БТРи почнуть ходити по вулицях міст? Це спровокує масову паніку. Люди почнуть масово тікати з країни. Проблема з продовольством, з паливом...

ТУРЧИНОВ О. В.

— Ще більша паніка буде, якщо на Хрещатику будуть російські танки. Ми мусимо зробити все для того, аби бути спроможними захищатися, в тому числі й самотужки, якщо не дочекаємося військової допомоги від Заходу... Тому я не можу не поставити на голосування РНБО рішення про запровадження в країні воєнного стану. Хто «ЗА»? «ЗА» — один Турчинов. Це означає, що рішення не прийнято.

Факт

За даними Міноборони, внаслідок збройної агресії Російської Федерації загинуло майже 6,8 тисячі мирних громадян, отримали поранення понад 17 тисяч осіб, внутрішні переселенці — більш як два мільйони осіб.

 

 

 

Голова комітету Сергій Пашинський.

 

 

Заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.