Як обрати майбутню професію? Якому вишу віддати перевагу? Які фахівці користуються попитом на ринку праці? Про це могли дізнатися відвідувачі спеціалізованої виставки «ЗНО-2016. Освіта в Україні. Освіта за кордоном», організованої ТОВ «Лідерекспоцентр» за підтримки профільного комітету Верховної Ради, міністерств освіти і науки, молоді та спорту України, а також Національної академії педагогічних наук.

 


Першокурсниці кафедри військової підготовки Національного авіаційного університету Яна Коваленко та Христина Тимошенко (на знімку) із задоволенням розповідають про свою альма-матер, що готує фахівців за багатьма напрямами — від будівництва аеродромів та обслуговування літаків до захисту інформації. «Я хочу бути військовослужбовцем, адже через війну на сході ця професія — вкрай потрібна», — каже Яна. 
За словами проректора НАУ Тамари Іванової, фахівці з дипломами цього вишу користуються попитом на ринку праці.


Ті, хто пройшов крізь вогонь, мають дипломи Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України. Тут готують офіцерський склад підрозділів ДСНС — фахівців з пожежної безпеки, а також цивільного захисту і охорони праці, психології та екології. 


Випускники Київської державної академії водного транспорту імені Петра Конашевича-Сагайдачного підкорюють іншу стихію. На факультеті судноводіння навчаються не лише майбутні капітани чи механіки, а й працівники портів, судноплавних, крюінгових, фрахтових, експедиторських компаній.


Чому наші капітани плавають переважно під чужими прапорами, а суднобудівники мріють про закордонних роботодавців, добре знають мешканці Миколаєва. «У нас є три великі кораблебудівні заводи, та всі вони простоюють чи працюють «на ремонт». Великих замовлень немає, — розповідає начальник навчальної частини Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова В’ячеслав Івата. — Водночас у Миколаєві працює 25 компаній, які створюють сучасні яхти. Саме вони запрошують наших студентів на роботу». Вищий навчальний заклад такого профілю — єдиний в країні. Торік шестеро випускників університету отримали запрошення від відомої голландської компанії і виїхали за кордон. У виші навчаються майже тисяча іноземців — переважно з Китаю, В’єтнаму, Грузії і Туркменистану. Миколаєвці дуже сподіваються на те, що й Україна подбає про відродження власного флоту.

Київ.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.