Жителі селища Злинка Маловисківського району приїхали до Кіровограда, щоб передати голові ОДА Сергію Кузьменку звернення до Президента України з вимогою вплинути на розслідування рейдерського захоплення їхніх земель (детальніше — у «Голосі України» за 13.08.2015 р. у статті «Клони, або Про схеми заволодіння чужим майном»). Кількасот людей пікетували будівлю обласної державної адміністрації та обласної ради, що на площі Героїв Майдану.

Влада зобов’язалась забезпечити селянам безперебійний посівний сезон, але ті не вірять. Адже кримінально-правові розбірки тягнуться з серпня минулого року, а результатів немає. Спочатку селяни постраждали від рейдерського захоплення вирощеного на своїй землі врожаю, а потім ще й через масову фальсифікацію договорів оренди. Тепер кількасот жителів села приїхали пікетувати облдержадміністрацію (на знімку). Вимоги до обласної влади прості — контролювати судову тяганину та звернутися до Генеральної прокуратури, щоб пришвидшити розгляд справ і нарешті покарати земельних аферистів. Адже понад півроку проблема в підвішеному стані, охочих до чужого врожаю так і не покарали. Фальсифікаторів теж. І тепер землевласники не знають, чи засівати їм власні поля. Бояться, а раптом рейдери повернуться на посівну?!

Загалом в афері постраждало майже 1500 одноосібників та їхніх родин. Люди можуть залишитися без роботи на власній землі, без засобів до існування. Вже кілька місяців поліція та прокуратура ведуть слідчі дії, але конкретних результатів немає. Хоч розслідування стосовно СТOВ «Авангард», яке є фігурантом справи про захоплення землі в Злинці Маловисківського району, й довело фальсифікацію документів. Проведено сотні експертиз, які засвідчують — договори оренди підроблені. Однак тепер із цими експертизами селянам потрібно йти до суду. Обласна влада обіцяє й надалі контролювати перебіг справи. Однак ОДА на рішення суддів не впливає, заявив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, хоч і пообіцяв через десять діб приїхати в Злинку, щоб ще й там поспілкуватися із селянами.

Люди до весняно-польових робіт готуються, хоч і бояться, що на їхню землю знову нагрянуть рейдери. Дали термін — якщо через десять днів результату не буде — перекриватимуть шляхи та збиратимуться на Київ.

Кіровоградська область.

Фото автора.