при конкурсному зарахуванні до перших класів. Таку статистику наводить директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації Олена Фіданян у відкритому листі до батьків, вчителів та міської громади.

 

Як повідомляв «Голос України», закон забороняє проводити вступні випробування для майбутніх першачків, проте вони де-факто існують у багатьох навчальних закладах, незалежно від статусу. У профільному департаменті КМДА роз’яснюють: «при вступі до спеціалізованої школи дитина повинна пройти співбесіду», адже «це передбачено Інструкцією про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл». «Департамент не підтримує таку норму та двічі виступав з ініціативою про її скасування», — зазначають автори відкритого листа і додають, що такий крок все одно не зменшить ажіотаж довкола низки навчальних закладів.


Якщо мами й тата обрали для свого малюка спеціалізовану школу, вони мають розуміти, що у такий спосіб свідомо погоджуються на проходження дитиною співбесіди, кажуть у департаменті. Якщо при цьому вимагають сплатити «вступний внесок» на користь комунальної школи, радять скаржитись на «гарячу лінію» департаменту за телефоном 279-35-26.
Нині у Києві понад 53 % початкових шкіл є спеціалізованими. В окремих мікрорайонах взагалі немає «звичайних» навчальних закладів — самі лише ліцеї та гімназії. Ближче до квітня в столичних школах розпочинається приймання заяв від батьків майбутніх першокласників. За даними департаменту, щороку їх кількість збільшується. Так, 2014—2015 навчального року в Києві вперше сіли за парти 29,2 тис. дітей, 2015—2016-го — 32,3 тис., у вересні 2016-го, за прогнозами, їх кількість сягне майже 34 тис.