Після ухвалення бюджету на 2016 рік з’ясувалося, що на організації олімпіад можна зекономити. Видано наказ МОН №72 від 02.02.2016 р., відповідно до якого всеукраїнський етап олімпіади у 2016 році проводитиметься лише серед учнів 11 класів та 10—11 — з предметів, з яких передбачено міжнародний етап. Це означає, що підготовка учнів 8—9 класів до всеукраїнської олімпіади з решти дисциплін фактично скасовується, хоча претендентів на участь у ній визначено, діти давно й активно готуються.

 

Це рішення шокувало, адже олімпіади проводили навіть у найтяжчі роки. Причина скасування, яку називають у Міносвіти, — брак коштів через збільшення цін на харчування і проживання для учасників таких змагань — не може не викликати посмішки. Держава виділяє на організацію олімпіад 3 млн. гривень. Це при тому, що теоретично має оплачуватися й робота журі, яке, як і раніше, готове працювати безплатно. У результаті ухваленого рішення вдасться зекономити аж 1,5 млн. гривень. І дуже прикро, що за рахунок дітей.

Немає тренінгу — немає перемог

Просто так учні на олімпіади в 11 класі не потрапляють — вони ідуть до цього ще з 7—8 класів, витрачають багато часу і сил на підготовку, особливо з предметів природничо-математичного циклу. Для перемог потрібен регулярний тренінг, кураторство і час для кристалізації дитячих талантів. Тому рішення про скасування олімпіад — ніж у спину талановитої молоді, а також вчителів, викладачів, тренерів, здатних огранити ці «діаманти». Якщо не буде всеукраїнського етапу олімпіади для 8—9 класів, то під питанням опиняться й змагання у 10-му. А ще через кілька років нікому буде представляти Україну і на вищому рівні.


Створюється враження, що це рішення для міністерства є зручним, адже знайшлися небайдужі люди, які не можуть дозволити звести нанівець олімпіадний рух. Уже знайдено спонсорські кошти на проведення олімпіад з математики, фізики і хімії. Але чим гірші біологія, екологія, географія, іноземні мови — ті предмети, які не знайшли фінансування?


Крім того, чи знайдуться кошти наступного року?


Тим часом для багатьох школярів, зокрема із маленьких містечок, всеукраїнський етап олімпіади — єдина можливість заявити про себе і в подальшому отримати гарну освіту...