У рамках Всеукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас» у Києві з 15 по 17 березня відбулася культурно-мистецька акція «Нескорена Луганщина». Вона відкрилася в Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України концертною програмою Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії та продовжилася в Національному музеї літератури і Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

Коли на Луганщині говорять про рівень розвитку культури в області, часто використовують визначення «неможливий», маючи на увазі, насамперед, умови, в яких цей розвиток відбувається. Область справді, незважаючи на труднощі, пов’язані з проведенням АТО, за рік не лише зберегла свої цінності, традиції, а й значно примножила їх. Тобто, зробила неможливе. Адже за короткий термін у регіоні відновили театр, симфонічний оркестр та інші заклади культури та мистецтва і довели їх до рівня, що дозволяє проводити гастрольні виступи навіть за кордоном.
Симфонічний оркестр, по суті, починався з однієї скрипальки. Також у колективі розповідають, як у серпні 2014-го їхня флейтистка втікала з Луганська під обстрілами, захопивши лише інструмент, і бажала одного — щоб осколок снаряда не потрапив у флейту. Згодом до Сєверодонецька перебрались ще кілька музикантів, які склали кістяк оновленого колективу. Завдяки тому, що у місті є хороша музична і культурна база, вдалося зібрати колектив і почати все спочатку. У квітні минулого року колектив почав працювати над програмою, а у травні вже дав перший концерт. Слід відзначити, що у складний період оркестру допоміг австрійський диригент Курт Шмід. Він постійно вів перемовини з філармонією, підтримував своїх українських друзів, а потім приїхав до Сєверодонецька для практичної допомоги. І, до речі, привіз струни, які були у великому дефіциті. Академічний симфонічний оркестр Луганської філармонії вже дав концерт в Ужгороді, а у квітні відправляється на гастролі до Відня. З колективом хочуть співпрацювати відомі солісти і, зокрема, народний артист України Фемій Мустафаєв.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр за короткий термін теж зробив неможливе. За півроку він випустив дві великоформатні вистави, які вже показує київському глядачеві. Сьогодні він єдиний україномовний театр на сході країни.

Вл. інф.