Протягом семи днів у селі Джулинка на Вінниччині селяни перекривали дорогу молоковозам, вимагаючи підвищення закупівельної ціни на молоко. Чим закінчилася акція протесту, апогеєм якої став останній день — протестувальники зупинили рух усього транспорту на автодорозі Вінниця — Бершадь -Умань?
— Представники молокозаводів, які спочатку нізащо не погоджувалися йти на поступки, врешті, пообіцяли платити дорожче, — каже сільський голова Джулинки Петро Швець. — Щоправда, зробили це тільки на словах. Документально нічим не підтвердили. Тому люди не знають чого добилися — перемоги, чи їх просто обманули. Кажуть, якщо їх пошили в дурні, не тільки повторно перекриють дорогу, а й поїдуть з повними бідонами у Вінницю і Київ і там пустять молочні ріки.

Обіцяли платити більше

Петро Швець уточнив, хто і скільки обіцяв платити селянам за молоко після акції протесту. Причому, не тільки мешканцям Джулинки. А загалом власникам корів у всіх селах Бершадського району. На акцію протесту до Джулинки з’їхалися представники з сімнадцяти населених пунктів. За словами пана Швеця, найбільше обіцяли платити у ПП «Волошка» з Бершаді та «Візит» з Хмільника — по 4 гривні за літр. Сільський голова пояснив, що особисто їздив у Хмільник на завод. З ним були представники громади. Безпосередньо на підприємстві домовилися про ціну 4 гривні за літр.
Підприємство «Візит» раніше не закуповувало молоко у Бершадському районі. Воно стане конкурентом іншим молокозаводам. Тульчинський завод пообіцяв платити за молоко по 3,8 гривні, Вінницький молококомбінат «Рошен» — по 3,6 гривні, Тростянецький молокозавод — 3,5 гривні. Нині заготівельники дають однакову ціну — по 3,2 гривні за літр.
— Усі заводи, крім Хмільника, обіцянки давали у телефонному режимі мені особисто, — уточнює сільський голова. — Не залишається нічого іншого, як вірити на слово. Як буде на ділі, поживемо—побачимо.
У Джулинці понад чотири тисячі населення. Люди тримають майже 400 корів. Ще 260 корів у селі Берізки цієї ж сільради. У грудні минулого року за літр молока заготівельники платили по 3 гривні. А з січня додали 20 копійок, тобто за літр виходить 3,2 гривні. У сусідньому Гайворонському районі Кіровоградської області за молоко дають по 4—4,2 гривні за літр. «Саме цей факт збурив моїх земляків, — каже Петро Швець. — Ми чим гірші? — запитували селяни».
— Спочатку перекрили дорогу молоковозам, — розповів Петро Швець. — За молоком до нас приїжджають з п’яти заводів. Але реакції не було жодної. Людей не чули. Тоді вирішили перекрити весь транспорт. Я розумію, що це неправильно. Та що мав робити?
Такі само акції влаштували у декількох сусідніх селах. Згодом сусіди приєдналися до Джулинки. У руках тримали прапори країни і Вінницької області. На плакатах значилися назви сіл, а також написи: «Селяни не бидло, на олігархів робити набридло», «Дайте справедливу ціну на молоко!», «Благаю, не ставте корівку на коліна!», «Депутати, поживіть на нашу зарплату!».
Менш як за годину черги автомобілів вишикувалися у два боки. Один з них обережно рушив прямо на людей. Але ті не поступилися. Водій змушений був натиснути на гальма. Зчинився галас. Люди уперлися в капот і почали відштовхувати транспортний засіб у зворотному напрямку. Автомобіль поволі дав задній хід. У колоні простоювали автобуси. На здивування, їхні пасажири не нарікали на перекриття дороги. Навпаки, підтримували вимоги учасників протесту.

Корівка дає готівку

— Долар був по вісім, молоко брали по три гривні, тепер долар по 27, а ціна на молоко не змінилася, — каже Альона Микитюк. — Як виживати сільським людям, коли гроші дає тільки корова — в селі нема ні заводу, ні колгоспу, де знайти роботу?
— Продаж молока — чи не єдиний у селі спосіб заробити готівку, — бідкається власниця двох корів Любов Станіславівна. — Але нас обдурюють. Заготівельники домовляються і платять однакову ціну. Ніхто цього не хоче бачити. Ми були домовилися із заводом з Білої Церкви. Там обіцяли платити по чотири гривні. Нинішні заготівельники дізналися про це і почали просити, щоб ми не йшли від них. Запевнили, що дадуть так само по чотири гривні. У Білій Церкві щось переграли, не приїхала машина, наші заготівельники побачили, що нема конкурента і залишили стару ціну по 3,2 гривні.
— Ситуація непроста тим, що нема кому продавати готову продукцію, — розповів представник Тульчинського молокозаводу Олег Комар. — Склади переповнені. Нам вигідніше взагалі не закуповувати сировину, а не підвищувати відпускні ціни...
Як пояснили в обласному департаменті агропромислового розвитку, Іллінецький завод має квоту на продаж продукції на ринки об’єднаної Європи. Гайсинський молокозавод реалізує продукцію до Молдови та Румунії. Ринки Китаю освоїли Літин, Тульчин, а також підприємства «Візит» з Хмільника та Вінницький молококомбінат «Рошен». Працювати на європейських ринках непросто, бо вони переповнені молочною продукцією. Цей факт підтвердили італійці, які нещодавно побували у нашій області.
Директор департаменту агропромислового розвитку Микола Неїлик під час спілкування з ними розповів про перевиробництво молочної продукції. Каже, італійці пояснювали, що в них така само проблема.

Вінницька область.

P. S. Коли матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що заготівельники збільшили закупівельну ціну. Тепер платять від 3,6 до 4 гривень за літр.

ДОВІДКОВО

У 2015 році у Вінницькій області вироблено 850 тисяч тонн молока, з якого 500 тисяч тонн надоїли від корів, що утримуються у хлівах індивідуальних господарів. Загалом селяни доглядають у своїх дворах 129 тисяч дійних корів, у сільгослпідприємствах їх налічується 35 тисяч.

Коментар

Микола Неїлик, керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА:
— За нашими підрахунками, приблизно сім гривень — така собівартість літра молока від дядькової корови у зимову пору і п’ять гривень літом, коли худобу випасають в полі, — каже Микола Неїлик. — Це за умови, що в обрахунки включено тільки вартість кормів. Оплату роботи біля худоби не взято до уваги, бо хто селянину платить за догляд власної корівки.
Купити тварину теж коштує недешево — 15 тисяч гривень треба заплатити за дійну корівку.
Тим часом переробні підприємства продають молоко у середньому в 5 разів дорожче, ніж закуповують, зокрема, у згаданій Джулинці. Беруть по 3,2 гривні за літр, а продають по 14—16 гривень. І це при тому, що молоко від дядькової корови у зимову пору має жирність до чотирьох відсотків, а завод зазвичай продає з жирністю до 3,2 відсотка. Коли обговорювали питання з переробниками, вони скаржилися на перевиробництво продукції. Заводські склади переповнені. Знизилася також купівельна спроможність наших громадян. Вихід у молочарів один — треба знижувати ціну.
На мою думку, однією з причин здорожчання молочної продукції у роздрібній торгівлі є накрутка ціни посередниками. Якби підприємства укладали угоди безпосередньо з тими, хто продає їм молоко, у виграші були б і селяни, і переробники.

 

 

 

Селяни Бершадського району під час семиденної акції протесту вимагали справедливої ціни на молоко.

Фото надано автором.