Проблеми студентів-переселенців обговорювали на круглому столі, який відбувся у Сєверодонецьку в Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець». Одна з тем — виплата заборгованості зі стипендій. За словами керівника обласної громадської організації «Студентське братерство» Тимура Адарацького (на знімку), проблема полягає в тому, що виші, куди перейшли студенти-переселенці, не зобов’язані за законом виплачувати заборгованість за період, коли вони значилися в іншому навчальному закладі. А чітко прописаного механізму погашення боргів студентам поки що немає.

Крім цього, у Сєверодонецьку презентували результати громадської кампанії «Будуємо мости, а не стіни», яку протягом останнього року реалізовувала студентська молодь регіону. Дослідження засвідчили, що головними проблемами студенти вважають недотримання норми Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», що гарантує повну або часткову оплату за навчання студентів-переселенців, недостатню кількість місць у гуртожитках і слабку матеріально-технічну базу вишів. Студенти змушені жити по 4—6 осіб у кімнаті або платити за державне житло, якщо їм відмовляють у наданні безплатного гуртожитку. А таке трапляється часто.
— Проблеми з матеріально-технічною базою значною мірою мають виші, які переїхали з окупованої території, — уточнює Тимур. — Водночас наше соцопитування засвідчило, що в Україні рівень стигматизації в студентському колективі за останній рік знизився. Переважно у вищих навчальних закладах навчаються толерантні студенти. Вони доброзичливо ставляться до переселенців. Проблеми зі стигматизацією в студентському колективі за останні шість місяців відчували лише 7,5% опитаних. Такі випадки зустрічаються здебільшого за межами Луганської та Донецької областей.
Серед порушень прав студентів-переселенців лідер молоді також називає недотримання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Річ у тім, що, отримавши тимчасову прописку у вишівському гуртожитку, студенти втрачають статус внутрішньо переміщених осіб.
Наприклад, Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачає, що держава здійснює підтримку внутрішньо переміщених осіб для здобуття вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах до їхнього закінчення, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Ця підтримка має виражатися в повній або частковій оплаті навчання за рахунок державного й місцевого бюджетів, наданні пільгових кредитів на освіту, соціальної стипендії й забезпеченні безплатного проживання. Насправді ж порядок надання допомоги студентам-переселенцям на навчання чи їх переведення на безплатну форму навчання регулюється внутрішніми документами кожного окремого навчального закладу на підставі фінансування, виділеного йому для навчання пільгових категорій студентів. У «Студентському братерстві» стверджують, що за фактом це означає, що студенти-переселенці отримують відмову у переведенні на бюджетну форму навчання.

Луганська область.

ФАКТ

За даними Міністерства освіти й науки України, з непідконтрольних територій Донбасу було переведено 16 вищих навчальних закладів, у яких навчалося майже 37 тис. студентів.

Фото надане Кризовим медіа-центром «Сіверський Донець».