Команда сєверодонецьких школярів «Схід сонця» вивчає роботу громадських організацій Кракова, Праги, Відня та Будапешта. Таку можливість учні 7—11 класів отримали завдяки культурно-просвітницькому проекту «Відкривай Україну». Створений командою «Схід сонця» проект розвитку рідного міста переміг у конкурсі, влаштованому Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну».

«Усе почалося після того, як українські війська повернули нам прифронтові міста Краматорськ, Слов’янськ, Красноармійськ, Сєверодонецьк, — розповідає організаторка акції Ольга Герус. — Ми зрозуміли, що варто їздити туди і показувати реальну, цікаву українську новітню історію, нашу музику, народні мистецтва. В одному з містечок на запитання, яких письменників ви знаєте, дорослі і діти згадали лише про трьох, зображених на гривні, — Шевченка, Франка і Лесю Українку. Тоді наша команда вирішила, що треба діяти. І починати саме із школярів. Таким чином народився просвітницький проект «Відкривай Україну», в якому взяли участь понад 1600 учнів, 107 команд з 11 міст сходу України, а перемогу виборов «Схід сонця». За словами співзасновника фундації Дениса Блощинського, 2016 року проект «Відкривай Україну» має охопити усі області країни, 150 міст та містечок.

Під час «посиденьок на дорогу» організатори подарували дітям «мандрівний щоденник», в якому вони занотовуватимуть свої враження від подорожі. Школярі почули поради письменника, телеведучого, відомого тревел-блогера Богдана Логвиненка (на знімку третій ліворуч) та побажання Наталі Сольєвої з Міністерства закордонних справ, котра відзначила: «Саме ви формуватимете імідж країни на міжнародному рівні».

Вл. інф.

Фото надано організаторами акції.