Тим часом Генпрокуратура ініціювала відрахування студентів вищих навчальних закладів, які вступили до них за підробленими сертифікатами ЗНО. Двоє з них уже втратили студентські квитки. ГПУ здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розслідуваному Головним слідчим управлінням Національної поліції України, за фактами несанкціонованої зміни службовими особами УЦОЯО інформації в реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання.
МОН та нове керівництво УЦОЯО вживають заходів, щоб посилити захист інформації та мінімізувати можливість втручання у систему в майбутньому. Експерти наголошують, що виявлені факти дещо знизили рівень довіри до системи зовнішнього оцінювання, проте насправді майже не вплинули на вступну кампанію. За даними МОН, ознаки невідповідності виявлено у 185 роботах учасників ЗНО 2014 року та 234 — 2015-го, що становить відповідно 0,02% та 0,03% від загальної кількості.
У прес-службі міністерства повідомили, що на запит ГПУ створена в УЦОЯО робоча група перевірила 859 робіт абітурієнтів 2014—2015 років — порівняла результати автоматизованої обробки сертифікаційних робіт на відповідність оригіналам бланків відповідей, наданим регіональними центрами оцінювання якості освіти. У такий спосіб виявили «ознаки недостовірності результатів ЗНО, які перебувають у базі даних УЦОЯО». Не збіглися оцінки 102 абітурієнтів 2015 року та 90 — 2014-го.