Минулий рік для вітчизняних аграріїв став черговим роком випробувань. Сюрпризи підносила як погода, так і економічна ситуація в нашій країні. Мало сприяли також і світові тенденції.

— Усі ми знаємо, що ціни, зокрема, на зернові культури, протягом 2015 року знижувалися, — розповідає провідний експерт аналізу ринків агропромислового комплексу ДП «Держзовнішінформ» Ольга Якубина. — Проте Україні вдалося досягти значних результатів і вийти на досить хороші показники. За 2015 рік експорт агропродовольчих товарів зріс на 8,5 відсотка. Це досить непогано. Хоча якщо порівнювати 2013 і 2014 роки — приріст був значно більшим — 18,3 відсотка. Водночас експорт агропродовольчих товарів у валютному вираженні скоротився і скоротився досить суттєво — на 12,6 відсотка, до 14 млрд. 564 млн. доларів. Ключовим чинником падіння стала ціна, зокрема, на зернові культури. На олійні ціни теж опускалися, тому валютна виручка знизилася. (У 2014-му при зростанні порівняно з 2013-м аграрного експорту на 18,3% вона впала на 2,1% -з 17 млрд. 24 млн. доларів до 16 млрд. 671 млн. дол.)

Щодо географії експорту товарів АПК, то чітко видно, що споживачі нашої продукції — ЄС, країни Південно-Східної Азії та Близького Сходу.

Враховуючи прогнози аналітиків та цінову ситуацію на світових ринках, де прогнозується збереження тенденції падіння світових цін на сільськогосподарські товари, надходження від експорту в 2016 році продовжать знижуватися — навіть за умови збереження обсягів експорту на рівні 2015 року. За розрахунками аналітиків, валютна виручка, за оптимістичним прогнозом, може скоротитися на 9,6%.

У «Держзовнішінформі» закликають сподіватися на краще, що погода сприятиме. Тоді зможемо зібрати більший вал зернових і наростити свою валютну виручку. Такий розвиток ситуації не виключений, це у разі, якщо значну частину незасіяних з осені площ — а це орієнтовно мільйон гектарів, а також майже 700 тис. га, на яких озимі культури не зійшли або загинули — аграрії віддадуть під кукурудзу, середня врожайність якої практично вдвічі вища, ніж у колосових.

— Валовий збір зернових в Україні торік скоротився, — нагадала Ольга Якубина. — Але пшениці зібрали більше, ніж у 2014-му. За даними Міністерства сільського господарства США, її виробництво становило 27,2 млн. т (у 2014-му — 24,4 млн. т, у 2013-му — 22,2 млн. т), що дозволило нам зберегти раніше закріплені позиції і посісти сьоме місце серед світових виробників пшениці, поступаючись таким гігантам, як ЄС, Китай, Індія, Росія, США і Канада. За виробництвом кукурудзи Україна у світі посідає також сьоме місце — після США, Китаю, Бразилії, ЄС, Аргентини та Мексики.

ДОВІДКОВО

Виробництво зернових в Україні у 2015 році скоротилося на 6,4% порівняно з 2014-м.

ДО РЕЧІ

Експорт зернових у 2015-му збільшився на 13,1%, зокрема, пшениці — на 21,6%, кукурудзи — на 8%, ячменю — на 10,8%.

Факт

Навіть у разі збереження обсягів експорту основних товарів АПК (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшникова олія, ріпак, соя, шрот) на рівні минулого року валютні надходження можуть зменшитися цьогоріч ще на 9,6%, тобто на 930 мільйонів доларів. За песимістичного сценарію не виключене зниження на 16%, тобто на 1,58 млрд. дол.