У Комітеті Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції розглянули проект закону про старательську діяльність.

За словами авторів документа, розроблено його для того, щоб удосконалити законодавство у сфері видобування корисних копалин. Ідеться, зокрема, про врегулювання в рамках правового поля можливості застосовувати працю старателів на родовищах та проявах, що не мають промислового значення. Планується також визначити правові, економічні та організаційні засади такого виду діяльності, спрямовані на гарантування безпеки праці та екологічної безпеки.

Документ, незважаючи на актуальність теми, блукає парламентськими коридорами ще з минулої осені. Під ним підписалися понад два десятки народних депутатів. У пояснювальній записці до свого законопроекту вони наголошують на тому, що в умовах фінансово-економічної кризи великого поширення набули незаконні роботи з видобування бурштину, вугілля, розсіяних елементів, піску, глини, ільменітових руд, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння, рутилових та цирконієвих руд, техногенних родовищ. Працюють старателі без дотримання безпечних умов праці та вимог природоохоронного законодавства, що призводить до травмування і загибелі людей, варварського ставлення до природи та ландшафтів. Родючі шари ґрунту внаслідок таких робіт убожіють, гине ліс. А через зростання тіньового сектору економіки та контрабандного вивезення корисних копалин за кордон вагомих втрат зазнають державний та місцеві бюджети.

Розв’язання цих гострих проблем залежить від подальшого вдосконалення законодавства про надра, зокрема, в частині легалізації праці окремих старателів та артілей, які працюватимуть на родовищах, що не мають промислового значення, вважають автори законодавчої ініціативи. Однак до сесійної зали, схоже, такий документ потрапить ще не скоро. Під час його обговорення на засіданні парламентського комітету народні депутати вирішили доручити своєму колезі, голові підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Ігорю Луценку, підготувати окремі пропозиції до проекту закону про старательську діяльність, які допоможуть встановити норми чіткого законодавчого регулювання сфери видобутку бурштину для того, щоб уникнути корупційних ризиків. До обговорення цих пропозицій вирішено залучити авторів законопроекту, експертів ради громадських експертиз при комітеті та представників правоохоронних органів.

Вл. інф.