Оптові ціни на імпортовану рибу і морепродукти в Україні зросли на 30—40%, повідомляє «Держзовнішінформ». Основна причина подорожчання морепродуктів, на думку експерта відділу ринків АПК Антона Парійського, — девальвація гривні стосовно основних світових валют.
Так, мінімальні оптові ціни на норвезький оселедець вагою 300 грамів на середину січня вийшли на рівень 28 гривень за кіло, тоді як за два тижні до нового року становили 22,2 гривні. Вартість шотландської скумбрії вагою 400—600 грамів за цей час зросла з 38 до 52 гривень.
Наявність складських запасів у імпортерів дещо пригальмувала темпи подорожчання. «До нового року операторам важливо було продати запаси, зроблені за міцнішої гривні, — підкреслює експерт. —З початком нового року на ринок почала надходити продукція, яку закуповували за курсу 15—16 гривень за долар».