Саме таке доволі рідкісне природне явище визначило стратегію нинішньої посівної на Хмельниччині. Як пояснили у відділі рослинництва департаменту агропромислового розвитку, минулий рік видався вкрай посушливим для краю.

Багато сонця — багато соняшнику

Усі відчули на собі те, як зійшлись разом повітряна посуха, грунтова, коли волога практично була відсутня у верхніх прошарках грунту, і гідрологічна, при якій грунтові води пішли далеко вглиб. Наслідками цього став серйозний недобір врожаю. Скажімо, якщо за рік до того кукурудза давала до 82—85 центнерів з гектара, то посуха знизила її врожайність до 60. З цієї ж причини практично на третину виявився меншим вал сої. А тим часом саме на ці культури у багатьох господарствах торік робили ставку як на одні з найбільш рентабельних. Адже і тепер середня оптова ціна в області на сою становить понад 9,4 тисячі гривень за тонну, що більш як удвічі перевищує вартість пшениці другого та третього класу.
Однак ризикувати із ними аграрії не надто поспішають. Тим більше, що весна та літо знову обіцяють бути сухими та спекотними. Ці обставини змусили пильніше придивитись до більш теплолюбивого та посухостійкого соняшнику.
Традиційно саме через ці характеристики він не мав особливого поширення на Поділлі. Як проаналізували в агродепартаменті, ще років десять тому його висівали лише у кількох південних районах, причому площі посівів загалом не перевищували трьох — п’яти тисяч гектарів. Тепер картина зовсім інша. Зараз соняшник планують сіяти всі райони. На перших п’яти тисячах гектарів на півдні області насіння вже лягло у грунт. Поступово ця хвиля дійде і до крайніх північних Славутського та Білогірського районів, де під олійну культуру планують відвести разом до семи тис. га. Загалом порівняно з минулим роком площі зростуть більш як удвічі — із 32 до 71 тисячі гектарів.

Безпека чорноземів відходить на другий план

Чи виявиться виправданою така стратегія, покаже час. Зараз навіть фахівці-агрономи дедалі менше говорять про те, що ця рослина надто виснажує грунти і після одного-двох років вирощування поля потрібно залишати під пар. Кажуть, що і сорти тепер більш кліматично стійкі, і нові технології дозволяють використовувати одні й ті самі поля, не наражаючись на зменшення врожайності, значно довше. А таку розкіш, як грунти на відпочинку, навряд чи хто з орендарів собі дозволить. Навпаки, кожен думає, яку максимальну фінансову користь отримати з кожного гектара. Вплинути на їх вибір будь-якій структурі збоку практично неможливо. Найперше, про що думають, — вал цьогорічного врожаю. Безпека чорноземів відходить на другий план.

Гречка знов потрапила під скорочення

Та загалом простежити якусь переконливу логіку аграріїв щодо планування роботи доволі важко. Ще рік-два тому більшість їх намагалися надавати перевагу тому, що можна з великим зиском продати. Наразі найдорожчим (!) зерном на оптовому ринку виявилась гречка. Такого не було ніколи, і гречкосії завжди скаржились саме на її низьку вартість. Цим і пояснювали скорочення площ. І ось нарешті вартість просто-таки злетіла вгору, натомість посіви знову скорочуються. Якщо торік було зайнято понад одинадцять тисяч гектарів, то тепер планується не більш як 9,5 тисячі. При таких розкладах страшно навіть подумати, скільки коштуватиме гречана каша восени. Вже тепер вартість крупи дійшла до позначки у тридцять гривень за кілограм. Це майже вдвічі вище від деяких сортів рису, що привозять на наші ринки з далеких країн. То на які вартості очікувати?
Прогнозувати це не береться ніхто. Нові ціни на всі культури залежатимуть від багатьох чинників, починаючи від кліматичних і закінчуючи політичними. А наразі на полях триває активна робота. В області вже засіяно понад 130 тисяч гектарів усіх ярих культур. Більш як у половині районів вже повністю завершили сівбу таких ранніх зернових, як пшениця, ячмінь, овес, горох. Буквально на кілька днів роботи залишається і у решті районів.
Щодо посіву пізніх, ще можна внести деякі корективи. Скажімо, змістити акценти на користь тієї ж гречки чи цукрового буряку, котрий також давно перестав бути улюбленцем місцевих аграріїв. Але вирішальними у цьому виборі традиційно залишатимуться бізнес-інтереси, а на додаток — синоптичні прогнози.

Хмельницька область.