У Криму знову затримали кримських татар. 2 квітня стало відомо, що в селі Піонерське Сімферопольського району в одному з кафе були затримані й доставлені в центр із боротьби з екстремізмом 35 кримських татар.

Водночас «прокурор Криму» Наталя Поклонська стверджує, що жодних затримань не було. Мовляв, ідеться про «профілактичні» заходи щодо виявлення осіб, які перебувають на території Криму незаконно. Проте кримський адвокат Еміль Курбедінов зазначив, що невідомі люди в масках і зі зброєю ввірвалися в приміщення кафе та, не представившись, усіх присутніх поставили до стіни. Неповнолітніх і осіб слов’янської зовнішності практично одразу відпустили. Інших обшукали й перевірили на наркотичне сп’яніння (візуальний огляд). У кафе зламано меблі, спалено кілька диванів. Не було ні понятих, ні протоколів, ні постанов.
«В усіх взяли відбитки пальців, зразки слини, фотографували й допитували: у яку мечеть ходиш, який іслам сповідуєш, до якої течії належиш тощо. Про спроби вербування, думаю, і казати не варто, це норма в таких випадках!» — зазначає адвокат.
У такій ситуації затримані були вимушені підписувати все, що їм давали, у тому числі й горезвісне «претензій не маю». Постраждалі налаштовані рішуче, бажають одержати офіційні відповіді: хто й що це було? У цей момент готуються скарги й створюються фотороботи нападників.
За словами народного депутата України, лідера Меджлісу Рефата Чубарова, описаним розбійним нападом окупантів на кримських татар особливо зацікавилися члени Місії ООН в Україні.

Крим.