На Івано-Франківщині зареєстровано понад 44,5 тисячі хворих на діабетз них 310 дітей, майже 5 тисяч змушені приймати інсулін. Зростає рівень ранньої захворюваності: щороку складну недугу діагностують у 40--50 дітей.

 

Напередодні Всесвітнього дня здоров'я, який цього року проходить під гаслом "Переможемо діабет!", в обласній клінічній лікарні говорили про неінфекційну епідемією XXI століття. Фахівці розповіли про фактори ризику виникнення цього захворювання, особливості профілактики малолітніх пацієнтів та забезпечення медикаментами хворих на цукровий діабет.

 

Дитячий лікар-ендокринолог Мар'яна КОНОВАЛОВА наголошувала, що раннє завершення грудного вигодовування, брак в організмі вітаміну D, вірусні інфекції, стресові ситуації, малорухливий спосіб життя -- основні причини поширення хвороби серед дітей наймолодшого віку. Нещодавно її виявили навіть у двох малюків до 2 років.

 

Більше рухатися рекомендують і дорослим, адже надлишкова вага та шкідливі звички також провокують захворювання.

 

Кандидат медичних наук, обласний ендокринолог Володимир ГАВРИЛЮК зосередив увагу на системі реімбурсації (відшкодуванні вартості медичних препаратів) для хворих на діабет. Вона передбачає створення обліку пацієнтів із зазначенням типу захворювання і дози інсуліну. Далі визначатимуться аптеки, з якими будуть підписані угоди на обслуговування за безплатними пільговими рецептами. Наступний крок -- відшкодування державою коштів за виписаними рецептами. Передбачається, що інсулінозалежні сплачуватимуть лише 5% від вартості медикаментів. Як наголосив медик, система готова до впровадження. Тендер на постачання ліків проведено ще в лютому, наразі триває процес укладання договорів.

 

Довідково

 

В Україні понад 1 млн. 300 тис. хворих на цукровий діабет. Щорічно діагностується майже 100 тисяч первинних захворювань, в області -- понад 4 тисячі2015 року на Прикарпатті з різних причин померло 1518 діабетиків, саме через цю хворобу -- 19. Найвищу захворюваність зафіксовано у Снятинському, Коломийському, Рогатинському та Городенківському районах області.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України