Експорт вітчизняної сільгосппродукції за перший квартал нинішнього року становив майже 3,3 мільярда доларів. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу, посилаючись на Державну фіскальну службу. Це на 4,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року (-146 млн. дол.). Втім, частка АПК у загальній структурі експорту зросла з 37% до 43%.

 

Джерело: Урядовий портал.

У першому кварталі найбільше скоротився продаж за кордон живих тварин та продукції тваринного походження — на 19,4%, або майже на 32,2 млн. дол. Експорт готових харчових продуктів, зокрема напоїв та тютюну, знизився на 16,2% (96 млн. дол.). Експорт продукції рослинного походження порівняно з минулорічними показниками зменшився на 118 млн. дол. (-6,4%) до 1,71 млрд. дол. Зростання відзначається лише в експорті «жирів та олій тваринного або рослинного походження». За перший квартал цієї продукції було вивезено на загальну суму 945,7 млн. дол., що на 12% (+101,7 млн. дол.) більше, ніж за аналогічний період 2015 року.


Тим часом в експорті сільгосппродукції у Мінагрополітики бачать лише позитиви. Минулого тижня про це йшлося під час засідання уряду.


За словами міністра Олексія Павленка, Мінагрополітики та уряд поставили перед собою мету перетворити агросектор на передову галузь української економіки з фокусом на продукцію з доданою вартістю, нові робочі місця та на потужний сектор саме щодо експорту. На сьогодні сільське господарство — це експортна галузь №1 в Україні. У 2015 році отримано рекордне зовнішньоторговельне сальдо по аграрній продукції на рівні 11,1 млрд. дол. Таким чином, галузь забезпечує також 12% загального ВВП і гарантує не тільки продовольчу безпеку, а в тому числі й фінансову стабільність у нашій країні.


Як розповів міністр, зараз ми постачаємо продукцію в 190 країн. У 2015—2016 роках відкрили 11 нових країн для майже 300 підприємств м’ясо-молочної галузі: Китай, Ізраїль, Єгипет, Азербайджан, Молдова, Казахстан, Киргизія, Узбекистан, Вірменія, ОАЕ.


Олексій Павленко особливо наголосив, що за останні тижні вдалось серйозно домовитись щодо ринку Ірану. Є позитивні результати щодо відкриття ринку курятини в ОАЕ та охолодженого м’яса яловичини та птиці до Ізраїлю.


Також з радістю зауважив, що ми вистояли в продовольчій торговельній війні з Росією. На сьогодні туди вивозимо менше 1% продукції. Міністр висловився оптимістично і з приводу загального експорту зернових минулого маркетингового року, що сягнув до майже 35 мільйонів тонн і є найбільшим показником в історії України. Цьогоріч, додав Олексій Павленко, ми плануємо новий рекорд на рівні 36 млн. тонн зернових. Нині вже експортовано майже 31 млн. т., а ще залишається 2,5 місяця так званого сезону маркетингового періоду, повідомляє Урядовий портал.


Тим часом на тлі цих реляцій мало хто з можновладців задумується, що вивезення зерна рекордними темпами може призвести до його дефіциту всередині країни. Відповідно, воно подорожчає на внутрішньому ринку. І надалі зростатимуть ціни на хлібобулочні вироби. А підвищення вартості фуражу потягне за собою комбікорми. А це привід до чергового злету цін на молоко та м’ясо.

 

Джерело: Урядовий портал.

До цієї діаграми міністерства більше запитань, ніж відповідей. Приміром, як стикується інформація «Із посіяних 7,1 млн. га відновилась вегетація на площі 6,9 млн. га» з тим, що на 38% площ (2 млн. 609 тис. га) не отримано сходів?