Золотовалютні резерви Національного банку України тануть на очах. До нового року скарбниця країни спорожніла до рекордних 7 мільярдів 533 мільйонів доларів. За грудень показник, що визначає фінансову міць країни, її спроможність розплачуватися по іноземних боргах, скоротився майже на чверть, а за рік — в 2,7 разу.

Резерви, що розтанули, дали змогу недоброзичливцям з новою силою заявляти про переддефолтний стан України. Тому, як зазвичай у таких випадках буває, наші політики, зокрема, взялися з’ясовувати, куди зникли залишки грошей? Сліди запасів, що остаточно розчинилися, минулого тижня спробували відшукати депутати Верховної Ради, для чого «на килим» на сесійне засідання було запрошено голову Нацбанку Валерію Гонтареву.

За інформацією НБУ, минулого місяця 1,65 мільярда доларів із золотовалютного запасу пішло «Нафтогазу України» на оплату за імпортований природний газ, 831 млн. кинули як інтервенції на міжбанківському валютному ринку, ще 738 млн. доларів розійшлося для погашення та обслуговування гарантованого державою валютного боргу, зокрема, Міжнародного валютного фонду. З МВФ наша країна нагадує муху, що втрапила в банку з медом: спроби вибратися дедалі більше ускладнюють ситуацію.

Без закордонних кредитів економіка України піднятися вже не в змозі, але й астрономічні суми боргів з кожним траншем продовжують накопичуватися. У Нацбанку визнають, що в країні повномасштабна фінансова криза, яку можна подолати тільки за жорсткої бюджетної економії та підтримки міжнародних донорів. Причому грошей від основного донора — МВФ — уже не вистачає. Києву нічого не залишається, як сподіватися на фінансову участь усієї міжнародної спільноти. Ось і Петро Порошенко заявив, що в 2015—2016 роках нам знадобиться допомога в сумі до 15 мільярдів доларів з боку США, Канади, Японії, Євросоюзу, МВФ та Світового банку.

Власне, й сам Міжнародний валютний фонд, місія якого працює нині в Україні, не вважає розв’язання наших фінансових проблем тільки своїм боргом. «Критично важливе зростання міжнародної підтримки, щоб доповнити підтримку, яку надає МВФ», — зазначила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, виступаючи в Раді із зовнішньої політики у Вашингтоні, повідомляє УНІАН з посиланням на РІА «Новости».

Дата нового траншу від МВФ, здатного втихомирити курс долара у валютних обмінниках, поки що невідома. Одна з умов для його надання — урізати соціальну сферу й підвищити тарифи на «комуналку».

Тим часом гривня продовжує падіння. Нацбанк у суботу понизив офіційний курс на 7,8 копійки — до 15,8764 гривні за долар. Попередній історичний мінімум національна валюта встановила торік: 22-го грудня гривня подолала позначку в 15,85 грн.

Тож не дивно, що фіксується різке скорочення продажів товарів і послуг. Навіть працюючим громадянам грошей ледве вистачає на харчування, транспорт і комуналку. І прогноз несприятливий: обсяги реалізації багатьох товарів стрімко вповільнюються і ситуація кращою не стане.

Приміром, оборот роздрібної торгівлі в Україні в 2014 році знизився на 8,6% проти 2013 року (у порівнянних цінах) — до 903,5 мільярда гривень, повідомляє Держстат. Найбільше впав оборот у Луганській і Донецькій областях — на 49% і 37%, до 21,97 млрд. і 65,74 млрд. грн. відповідно. Найменше — у Дніпропетровській: на 0,3 % — до 80,89 млрд. В інших регіонах зниження роздрібного товарообігу становило від 0,4% до 8,1%, зокрема в Києві на 3,7% — до 125,93 млрд.

І наостанок — про втрати доходів у газовому протистоянні. За минулий рік транзит російського блакитного палива територією України до держав ЄС упав на 29,1% порівняно з роком позаминулим. Як повідомляє «Укртрансгаз», обсяги прокачаного на Захід газу скоротилися до 59,4 млрд. кубометрів. Причому й тут перспективи особливого оптимізму не викликають через плани «Газпрому» перенаправляти транзитні потоки в обхід України.

Глава «Газпрому» Олексій Міллер порадив ЄС поквапитися із будівництвом газопроводу до Туреччини. Мовляв, єдиним маршрутом, яким до Європи постачатиметься газ, що йде зараз через Україну, стане саме «Турецький потік». «Інакше ці обсяги газу можуть опинитися на інших ринках», — пригрозив Міллер під час робочої зустрічі із заступником голови Єврокомісії по Енергетичному союзу Марошем Шефчовичем, передає РБК.

Звісно, слова глави «Газпрому» можна сприймати як шантаж з боку північного сусіда... У всякому разі слід замислитися...

Замість анекдоту

Під час виборів глави Антикорупційного бюро переміг кандидат із зашитими кишенями.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.

До речі

Україна нині веде дуже складні перемовини із МВФ щодо подальшого кредитування. Фонд хоче щоб 

Київ скорочував свої витрати й реально боровся із корупцією, заявила міністр фінансів України Наталія Яресько 

в ефірі одного з телеканалів.

«Я дату (одержання чергового траншу від МВФ) не можу назвати, оскільки ми справді в дуже складних переговорах. Вони складні, бо очевидно, що світ хотів би бачити, щоб ми скоротили свої витрати, особливо соціальні витрати, навіть більше, ніж те, що вже зроблено. Вони хотіли б побачити підвищення, наприклад, комунальних тарифів», — заявила міністр, при цьому наголосивши, що вважає такий підхід правильним.

Тим часом Світовий банк погіршив прогноз падіння економіки України в 2015 році до 2,3%. За даними банку, торік цей показник становив 8,2% і був обумовлений геополітичною ситуацією та російською військовою агресією. На думку фінансистів, ці чинники продовжать і в нинішньому році справляти негативний вплив. Водночас у Світовому банку прогнозують, що 2015-й може виявитися для України останнім роком економічного спаду. Йомовірно, уже в 2016-му зростання нашої економіки становитиме близько 3,5%, а 2017-го — 3,8%. Однак «довгострокове зростання в Україні можливе лише за умови структурних змін, включаючи розвиток бізнесового середовища й зміцнення уразливих банківських систем за підтримки Світового банку та Міжнародного валютного фонду».