Банки позичили закарпатцям 52 мільйони гривень. А люди, незважаючи на те, що надворі весняна теплінь, й надалі охоче користуються такою можливістю.


— У краї діє державна програма підтримки енергозбереження, що дає змогу платити менше за комунальні послуги, — констатує директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури облдержадміністрації Едуард Маляр (на знімку).

 

 


Зокрема, передбачається відшкодування фізичним особам двадцяти відсотків тіла кредиту на придбання твердопаливних котлів, тридцяти — на придбання матеріалів та сорока відсотків для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів. А якщо позичальник — фізична особа — отримувач субсидії на оплату комунальних послуг, то відшкодовують сімдесят відсотків позики. Для співвласників багатоповерхівок розроблена спеціальна програма кредитування на придбання енергоефективного обладнання й утеплення будинку.


— Обласна держадміністрація також долучилася до цієї програми, підписавши із представниками Держенергоефективності України меморандум про партнерство, — каже посадовець. — Діє й Програма енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2016—2020 роки, схвалена депутатами обласної ради. Нею передбачено відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими населенням на заходи з енергозбереження.


Додамо: обсяг фінансування на поточний рік становитиме мільйон гривень. Кошти виділятимуть за результатами перерозподілу вільних залишків обласного бюджету та спрямовуватимуть на покриття 15 відсотків річних із двадцяти п’яти, нарахованих банками.


Отже, сім’ї, що скористалися кредитами, зможуть заощадити на утепленні фасадів, стін, заміні вікон та дверей. А значить, значно здешевити оплату за спожитий газ.


Закарпатська область.

 

ДО РЕЧІ

 

В Ужгороді на відшкодування відсотків «теплих» кредитів для населення та ОСББ передбачено два мільйони двісті тисяч гривень, в Мукачевому — мільйон гривень лише для населення.


Фото надано прес-службою ОДА.