Україна в нинішньому році буде без хліба. Адже восени через посуху озимі аграріям доводилося сіяти в зневоднений ґрунт. Сходи не набрали необхідної життєвої сили, увійшли в зиму ослабленими. Отож врожайна перспектива невтішна. Зерна зберемо значно менше, ніж торік, з наслідками, що випливають звідси: його експорт скоротиться, а дефіцит спровокує подорожчання хлібобулочних виробів...

 

Такі прогнози можна було почути ще восени. Нинішній стан справ на вітчизняних полях експерти обговорять завтра, для чого прибудуть на ХІІІ Міжнародну конференцію «Зерно Причорномор’я-2016». Буде й чимало іноземних фахівців. Їм також небайдужа ситуація з нашими пшеницею і кукурудзою, що цілком закономірно. Адже Україна за експортом зерна посідає третє місце у світі, отже, наші врожайні перспективи позначаються на цінах на глобальних сировинних ринках.

 


Варто зазначити, хвилюватися було за що. Адже до грудня сходи на наших полях не з’явилися на майже 13% посівних площ під озимими — порівняно з 3% роком раніше. А якщо врахувати, що значна частина рослин заходила в холоди ослабленою, ринок побоювався високої загибелі посівів. Але погода встановилася сприятлива. Подальша перезимівля тривала благополучно. До самої весни було відносно тепло, а сильні морози виявилися нетривалими. До того ж у регіонах, де фіксувалося найбільше зниження температури, перед похолоданням випав сніг.


Завдяки підходящій погоді до квітня частка посівів, що не зійшли, скоротилася до 2,6%. За оцінками УкрАгроКонсалта, загинуло їх не більш як 5%.


Весняні дощі сприяють активному розвитку озимих, а також створюють гарні умови для сівби соняшнику, кукурудзи, сої, цукрового буряку. На більшості територій вологи достатньо, однак фактором ризику залишаються деякі південні регіони, що потребують додаткових опадів.


Проте, зазначають експерти УкрАгроКонсалта, не можна нехтувати тим фактом, що стан посівів озимих залишається найгіршим за останні три роки. Також спостерігається деяке відставання підживлення озимої пшениці від темпів 2015-го. Тому ймовірне 10-відсоткове скорочення врожайності порівняно з минулим роком. Але, якщо погода посприяє, втрати можуть виявитися менші.


Щодо ярових, скорочення восени посівів під озимими дає простір для розширення під всіма культурами. Приміром, темпи сівби ячменю відповідають торішньому і середньому п’ятирічному показникам. Причому прогноз погоди на найближчий час сприятливий: помірні температури й невеликі опади. Тому теоретично площі під ним могли б становити навіть 2,5 млн. га. Але через різке наростання тепла сівба ячменю гальмується по всій країні, як це було торік.  Звідси й офіційні оцінки, які значно скромніші —  1 млн. 918 тис. га.


Дощі також посприяють розширенню посівів кукурудзи — до 4,5 млн. га порівняно з 4,15 млн. га торік. Хоча її врожайність може бути дещо нижча від торішньої.


Отже, з огляду на вищевикладене, зерновий урожай-2016 в Україні, за прогнозами УкрАгроКонсалта, очікується на рівні 53—54 мільйони тонн, тобто на 8—10% нижче від минулорічного.