За результатами першого кварталу експорт українського меду, порівняно з аналогічним періодом 2015 року, скоротився на 11% -- до 7 тис. т. У вартісному виразі зниження відбулося на 23% (4,4 млн. дол.). Через закриття російського ринку для українських товарів, основними напрямками поставок меду за кордон є країни ЄС та США. Цьогоріч найбільше меду було відправлено в Німеччину (на загальну суму 6,5 млн. дол.), США (3,9 млн.) та Польщу (1,8 млн.), повідомляє Український клуб аграрного бізнесу. 


Водночас, зріс імпорт меду. За підсумками першого кварталу в Україну завезено 90 тонн цього продукту, тоді як у січні-березні минулого року лише 6 тонн. Найбільшими постачальниками у цьому сегменті виступили держави ЄС: Чехія, Польща та Іспанія. Сумарна частка цих країн сягає 99,5% від всього імпорту в 2016-му. 

 

Свинина перебралася до Вірменії та Гонконгу

 

У січні-березні Україна продала за кордон лише 900 тонн свинини, а це в 4,5 рази нижче за відповідний показник 2015-го. Таке скорочення пов'язане передусім із забороною експорту даної продукції до Росії, яка була введена наприкінці минулого року. Після втрати російського ринку основними країнами для збуту вітчизняної свинини стали Вірменія — з часткою 55,3%, Гонконг — 25% та Грузія — 12,5%. Проте повністю компенсувати ринок РФ українським виробникам поки що не вдалося. 

 

Захід недоотримав сироватки

 

У першому кварталі 2016 року доход від експорту української молочної продукції становив 24,5 мільйонів доларів, що на 50% менше за аналогічні показники попереднього року. Це пов'язано як із падінням цін на світовому ринку, так і зі зниженням обсягів експорту. Найбільше скоротилися надходження від поставок за кордон згущених вершків та молока, зокрема сухого молока. Обсяг реалізації такої продукції за кордон -- 9,4 тис. т, що на 25% менше за цей час у 2015-му. Експорт молочної сироватки скоротився до 4 тис. т, а сирів - до 1,35 тисячі тонн, наголошують в УКАБ.

Водночас імпорт молочної продукції у першому кварталі у валютному вираженні становив 9,7 млн. дол., що на 5,4% вище за минулорічні показники. Досить суттєво зріс імпорт масла - у понад 5 разів. А кисломолочної продукції -- знизився на 37%.