Цукрові буряки на Вінниччині прогнозували вирощувати в нинішньому році на п’ятдесяти тисячах гектарів. Насправді посіяли на дві тисячі гектарів більше. Перші сходи, що з’явилися на бурякових плантаціях, дають сподівання на гарний урожай.


— Заводчан спокусила гарна ціна на цукор, тому й розширили солодкі площі, — каже фахівець Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Ще одне пояснення — на час сівби склалися сприятливі умови, у ґрунті було достатньо вологи, якої так потребують цукристі. Гріх не скористатися даною природою можливістю. Підготовлених з осені площ виявилося достатньо, ось і засіяли їх більше, ніж планували.


За словами співрозмовника, перші сходи цукристих радують аграріїв. Якщо в травні над плантаціями прошумлять дощі, а літо буде теплим, як це прогнозують синоптики, урожай цукристих видасться ідеальним. «Рання сівба збільшила вегетаційний період рослин приблизно на 20 днів, -продовжує Леонід Козодой. — Це сприятиме кращому накопиченню цукрів у рослинах, а також дозволить раніше традиційного розпочати копання коренів.

Наприклад, на Жданівському цукрозаводі, згідно з їхнім графіком роботи, збирати врожай планують уже 20 серпня, щоб не втягуватися в осінь з можливими дощами...».


Майже все насіння, яким засівали бурякові поля, іноземного виробництва. «Вінницький насіннєвий завод уже не вирощує насіння буряків, перейшов на кукурудзу, не стало й господарств, де займалися б насінництвом цукристих», — уточнює співрозмовник. У ґрунт поклали три види насіння — ранньої, середньої і пізньої стиглості. Такий підхід забезпечує кращий догляд за посівами, а також копання коренів. Усі шість заводів, які працюватимуть у нинішньому році, мають орендовані площі, на яких самостійно вирощують сировину. Найбільше таких ділянок у ТОВ «Поділля» та «Зоря Поділля», «Зелена долина». Загалом площі цих підприємств становлять понад половину від загального посіву цукристих у регіоні.


Вінницька область.


Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.