У Сімферополі у «Верховному суді Республіки Крим» продовжилося судове засідання стосовно визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією. Тим самим російська влада хоче, по суті, заборонити самі згадки й навіть спогади про цей представницький орган кримських татар.

Меджліс є виконавчим органом Курултаю — національного з’їзду кримськотатарського народу, делегати якого обираються всім народом, зокрема й діаспорою з-за меж Криму.
У зв’язку з анексією півострова Росією лідери Меджлісу — його глава Рефат Чубаров і духовний натхненник, в’язень радянських таборів Мустафа Джемілєв, перебувають у Києві, оскільки російська прокуратура півострова в особі її керівника Наталі Поклонської заборонила їм в’їзд у Крим строком на п’ять років.
У березні цього року Поклонська виступила з різкою заявою: мовляв, Меджліс необхідно оголосити екстремістською організацією в Росії через те, що його лідери й активісти організовували й брали участь у блокадах. Вона має на увазі підрив у листопаді-грудні минулого року ліній електропередач у Херсонській області, якими подавалася електрика на півострів. Винні, на її думку, лідери Меджлісу й у продовольчій блокаді Криму, що почався за два місяці до того, коли була повністю припинена поставка всіх товарів.
У понеділок з ранку й до вечора в Сімферополі тривали судові дебати стосовно заборони Меджлісу, який, до речі, ніколи й ніде не реєструвався. Це принципова позиція — представницький орган корінного народу не може реєструватися, тим більше в умовах окупації.
«Суд» розглядає аж чотири томи справи, у яких нібито доведена «екстремістська» діяльність Меджлісу. 
Голова виборчої комісії з виборів делегатів Курултаю Заїр Смедляєв повідомив: для того, щоб визнати Меджліс екстремістською організацією, долучають усі матеріали, що мають та не мають стосунку до суті розглядуваного питання, зокрема й 1988 року, коли ще не було Меджлісу кримськотатарського народу, а можливо, і самих обвинувачів, «ну й, зрозуміло, була інша держава — СРСР. Так само намагаються розглядати дії й документи, що не належать до юрисдикції РФ».
Раніше мін’юст РФ припинив діяльність Меджлісу кримськотатарського народу через «екстремізм», на що Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу.

***

 Усе-таки заборонили

Підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» 26 квітня після дводенних дебатів ухвалив рішення щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу й оголосив його екстремістською організацією.
«Прокурор» Криму Наталя Поклонська заявила, не наводячи аргументованих доказів, буцімто лідери меджлісу Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв співпрацюють і надають допомогу «найманцям терористичних організацій, таких як турецькі «Сірі вовки» і «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі».
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, виступаючи на суді, зазначав, що, відповідно до міжнародних документів і законодавства РФ, Меджліс є не громадською організацією, а представницьким органом народу, що має структурні підрозділи за кордоном. У зв’язку з цим рішення про його заборону як громадської організації неправомірне. Але судом ці зауваження до уваги взято не було.
Рішення про заборону Меджлісу й визнання його екстремістською організацією було досить прогнозованим, зазначив Заїр Смедляєв. Адвокат Меджлісу Джеміль Темішев повідомив, що рішення суду буде оскаржено як незаконне й безпідставне.

Вл. інф.