Міністерство аграрної політики і продовольства визначило кроки, за якими відбуватиметься реформування галузі. Як зазначив його керівник Тарас Кутовий під час прес-конференції у Кабміні, вони покладені в основу комплексного стратегічного плану, який отримав назву «3+5».

 

 

 


За словами міністра, команда Мінагрополітики визначила три основні пріоритети та п’ять напрямків, які перетинаються з ними. Три пріоритети — це реформа системи держпідтримки з акцентом на дрібних фермерів, завершення земельної реформи та реформа держпідприємств. А п’ять напрямків: розвиток ринків збуту, органічне виробництво і нішеві культури, розвиток сільських територій, зрошення та безпека харчової продукції.
«Мета реформ «3+5» — сильна процвітаюча галузь. А це — розвиток сільських територій, створення нових робочих місць, підвищення зарплатні та відрахувань до бюджету», — пояснив Тарас Кутовий.


Міністр підкреслив, що команда Мінагрополітики створюватиме комфортне бізнес-середовище для всіх: від малих і середніх фермерів до великих агрохолдингів. Для перших — шляхом гарантії підтримки від держави: вигідними програмами кредитування і страхування, допомогою в обігу продукції та освоєнні нових напрямків. Для других — забезпечивши чесні та прозорі правила роботи на ринку.


«У результаті впровадження реформ «3+5» фермери мають стати конкурентоспроможними й успішними. Прибутковий малий і середній бізнес — це більше робочих місць і податків, які можна спрямувати на нові школи, дитсадки, лікарні, заклади культури тощо. Розвиваючи села, ми значно підвищимо привабливість роботи і життя в них», — зазначив міністр.


Тарас Кутовий додав, що реформи «3+5» дадуть змогу максимально розкрити потенціал агропромислового комплексу України і вивести його на європейський рівень.