Сталося! Учора Надія Савченко нарешті повернулася додому з полону. «Я на волі! Я хочу попросити вибачення у тих матерів, діти яких не повернулись з АТО, а я ще досі жива. Я хочу попросити вибачення у всіх матерів, діти яких сидять у неволі. Я хочу вам сказати: я не поверну мертвих, але готова завжди покласти своє життя ще раз на полі бою за Україну. Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить зараз у неволі, була на волі!» — заявила вона у «Борисполі». А ще Надія Савченко подякувала тим, хто бажав їй добра, адже завдяки цьому вона «вижила», а також тим, хто бажав їй зла, адже «на зло вам я вижила». «І хочу сказати дякую тим, хто був байдужий. Дякую, що не заважали».

 

«Усі герої України не повинні помирати. Дуже вигідно, коли герої мертві. Погано, коли вони живі, всім погано, але ми будемо жити, і герої будуть у Верховній Раді України... Герої будуть на заздрість російській Думі, і вони будуть на славу Україні, на подяку українському народу. У нас буде Верховна Рада складатися з тих людей, хто гідні... Ми будемо жити в Україні так, як гідно повинна жити людина», — пообіцяла народний депутат Надія Савченко.


Зустріти її в аеропорт приїхали колеги з парламенту, зокрема і голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.


Одразу по прибутті Надію Савченко чекали в адміністрації Президента. «Довгі 709 днів ми переживали, молилися, активно діяли, щоб відбувся сьогоднішній день, день, коли повернулася Надія Савченко і надія на нашу перемогу», — заявив Порошенко і додав: як повернули Савченко, «так ми повернемо Крим і Донбас». Також Президент подякував лідерам усіх держав, усій проукраїнській коаліції світу, які сприяли звільненню Надії із полону, і пообіцяв, що це — лише початок. В Україні також очікують на повернення інших наших полонених, які нині є заручниками в РФ та на окупованих територіях. Петро Порошенко зауважив, що звільнення було б неможливим без Мінських домовленостей, в яких, зокрема, прописано зобов’язання РФ звільнити всіх українських полонених.


Окрім того, Президент нагородив Надію Савченко орденом «Золота Зірка», присвоївши звання Героя України.


Надія Савченко подякувала народу України за підтримку, а росіян закликала не боятися і вставати з колін, додавши, що розуміє: «це не та країна, де це легко зробити».


До речі, крім Надії, вчора вибачалася і перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, але перед ЗМІ — за ту таємничість, якою було обставлено повернення нашої льотчиці. Це було зроблено заради того, щоб не зірвати процес повернення Надії Савченко в Україну. А ще вона подякувала журналістам за внесок, який зробила преса для повернення бранки додому. Також повідомила, що до кінця травня ми можемо почути добрі новини і стосовно звільнення ще двох українських полонених (можливо, йдеться про Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, принаймні це підтвердив і один з адвокатів Надії Марк Фейгін.)


Повернення Савченко до Києва справді було обставлено в стилі кращих детективних романів. Два роки тому її таємно викрали і перевезли в чужу ворожу країну. Вчора — не менш таємничо повернули назад. Навіть Віра Савченко дізналася про можливе повернення сестри зі ЗМІ. А прес-служби усіх міністерств і депутатів, які опікувалися долею полонянки весь цей час, а також прес-служба адміністрації Президента та адвокати Надії в унісон відповідали, що не можуть наразі коментувати ситуацію.


І єдине, що справді давало підстави очікувати на щасливий фінал, інформація, що до Ростова-на-Дону відлетів борт Президента України.


Першим розкрив карти адвокат Надії Марк Фейгін, написавши на своїй сторінці у Фейсбук: «Два роки тому я обіцяв українцям зробити все можливе, щоб звільнити Надію. Так ось. Я вмію тримати слово. Вона на шляху додому, в Україну». А днем раніше він нарікав, що Надія категорично не хоче писати прохання про помилування до Путіна і забороняє робити це адвокатам.


Тим часом уже стало відомо, що помилування від Петра Порошенка отримали російські ГРУшники Євгеній Єрофеєв та Олександр Александров, на яких і сподівалися обміняти Надію.


Розв’язка історії виявилася несподіваною. Учора прес-секретар Путіна Олексій Пєсков повідомив, що Савченко відпустили саме тому, що Путін таки підписав це помилування. Але, як з’ясувалося, клопотання нібито написали родичі загиблих, у чиїй смерті Надію і звинуватили. Ось такий поворот, щоб нарешті поставити крапку і повернути в Україну людину, яка стала символом мужності, стійкості і патріотизму не тільки в двох нині ворожих країнах, а і в усьому світі.


Звільнення Савченко привітали світові лідери, громадські діячі та всі, хто вболівав за долю українки.

 

Українська льотчиця, народний депутат України, депутат Європарламенту Надія Савченко в аеропорту «Бориспіль», 25 травня 2016 року.

 

Фото Олександра СИНИЦІ (УНІАН).