Київ цими вихідними перетворився на велетенський святковий майданчик, де все рухалося, співало, танцювало й ставило рекорди. Зокрема, в заповіднику "Софія Київська" згадували доньку київського князя Ярослава Мудрого, французьку королеву Анну. Зовсім поруч -- на Софійській площі своїм запальним виступом вражали Олег СКРИПКА та джазовий оркестр "Либідь". У ботсаду імені Гришка всі охочі могли взяти участь у масштабному фестивалі Garden Music, який об'єднав одразу кілька заходів. Тут проходили фестивалі тату, борід, фотографії і скульптур. Та найбільше вразив своїм масштабом уже традиційний і водночас такий неповторний мегамарш у вишиванках (на знімку). Тисячі людей у національних строях пройшлися від Золотих воріт до Михайлівської площі, де утворили живий напис "Київ". Утім людей у вишиванках упродовж двох святкових днів можна було зустріти в будь-якому куточку нашої столиці.

 

Щедрий був День столиці й на подарунки. Так, на Русанівському каналі засяяли яскравими фіолетовими і рожевими відтінками одразу чотири нові світломузичні фонтани. І хоч їх відкриття проходило від рясним дощем, це аж ніяк не завадило святковому настрою, а міський голова Віталій КЛИЧКО і взагалі вирішив відмовитися від парасольки: каже, такий щедрий дощ лише на удачу. Варто зазначити, що фонтанний комплекс на Русанівці було встановлено ще 40 років тому, проте тривалий час цей об'єкт не працював. І ось нарешті його докорінно відновлено. Тепер фонтани заввишки 30 метрів радуватимуть киян щодня, а щовечора їх підсвічуватимуть, музика ж звучатиме вечорами по п'ятницях та суботах.

 

Черговий шедевр подарував киянам і скульптор Костянтин СКРИТУЦЬКИЙ. Улюблене місце відпочинку -- Пейзажна алея -- поповнилась новим арт-об'єктом, створеним за мотивами казки "Аліса в Країні чудес". Головна героїня в сукні із мозаїки розмістилась тут під велетенськими грибами.

Тим часом фасад міської адміністрації в суботу й неділю ввечері оживав завдяки спецефектам унікального 3D-шоу "Інновації, народжені в Україні". Шоу було присвячено винаходам великих українців. Тут злітали легендарна наша "Мрія" і вертоліт Сікорського, билося серце завдяки штучними клапанам Амосова тощо.

 

Замахнулися в цей день і на рекорд. Претендує на нього масовий урок англійської мови, що його провели водночас у столиці (на знімку), а також у 55 містах України, зокрема у Львові та Маріуполі. Згідно з повідомленням, метою уроку було побити світовий рекорд Гіннесса в номінації "Найбільший урок англійської мови". Наразі цей рекорд належить Німеччині, коли у 2006 році в занятті взяли участь 6287 людей. Результати ж нинішньої акції комітет Книги рекордів Гіннесса оприлюднить наприкінці червня.

 

Марина КРИВДА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та Юрія ПЕРЕБАЄВА.

 

Голос України