В одному із комерційних банків я мав депозит на значну для мене суму в доларах США. З 25 грудня 2015 року банк перебуває на стадії ліквідації. Через Фонд гарантування вкладів населення мені обіцяють повернути депозит у національній валюті за курсом 22,96 грн. за долар. Не треба бути великим математиком, щоб зрозуміти, що це збитковий курс для вкладника.


З цією проблемою я звертався на урядову «гарячу лінію», та мені відповіли, що не можуть допомогти, оскільки банк є комерційним.


Ви, можливо, порадите цю проблему розв’язувати через суд. Але на суд потрібні гроші. А я отримую мінімальну пенсію.


Михайло БУРЛАК.


Вінницька область.


Коментар юриста


Звертатися до суду в цьому разі не варто — суд не зможе змусити Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) розрахуватися з вами за вкладом у валюті, в якій було розміщено депозит у банку. Річ у тому, що відповідно до Закону України від 23.02.2012 №4452-VІ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відшкодування коштів за вкладом в іноземній валюті відбувається в національній валюті України після перерахування суми вкладу за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на день початку процедури виведення ФГВФО банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації (ч. 5 ст. 26), а при відкликанні банківської ліцензії та ліквідації банку — після перерахування суми вкладу за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на день початку ліквідації банку (ч. 6 ст. 26). При цьому не має значення, який банк вам не повернув гроші — приватний чи державний. Також варто нагадати, що ФГВФО здійснює розрахунок з урахуванням нарахованих відсотків станом на день початку процедури виведення фондом банку з ринку, але не більш як суму граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сьогодні ця сума не може перевищувати 200 тисяч гривень. Виплата відшкодування здійснюється з урахуванням сум, сплачених вкладнику протягом дії тимчасової адміністрації у банку.


Нарахування відсотків за вкладами припиняється в останній день перед початком процедури виведення ФГВФО банку з ринку (у разі ухвалення рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку — у день ухвалення рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку).


У грудні 2015 р. офіційний курс НБУ лише 4 числа був 22,72 грн. за долар США, у всі інші дні грудня курс був вищим за 23 гривні. 25 грудня він становив 23,36 грн. Отже, курс 22,96 грн., за яким вам запропоновано здійснити перерахунок вкладу, є заниженим.


 Сергій ДЕМСЬКИЙ.