Десятого червня 2016 року Конституційний Суд розглянув подання Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо зменшення розміру щомісячного довічного грошового утримання судді, встановлення максимального розміру такого утримання, припинення його виплати суддям у відставці на період їх роботи на певних посадах та скасування права судді на перерахунок довічного грошового утримання, призначеного раніше.


За результатами розгляду подання Конституційний Суд України визнав неконституційним обмеження максимального розміру довічного грошового утримання суддів у відставці сумою 10 тисяч 740 гривень. Основним аргументом скасування цієї норми є неприпустимість під час прийняття нових законів звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод, а також застосування будь-якого впливу на гарантії незалежності суддів.


Скасовано одну з підстав припинення виплат при народженні дитини


Ще одне подання розглянув Конституційний Суд за зверненням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини — щодо відповідності Конституції положення Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», згідно з яким виплата допомоги при народженні дитини припиняється «в разі виникнення інших обставин». Таке формулювання було визнано судом неконституційним, оскільки зазначене положення наділяє державні органи необмеженою владою у вирішенні питання щодо припинення виплати такої допомоги, а неконкретизованість підстав припинення таких виплат не забезпечує захисту особи від свавільного втручання.


Отже, згідно із законом виплата допомоги при народженні дитини припиняється лише у випадках: позбавлення одержувача допомоги батьківських прав; забирання дитини в одержувача допомоги без позбавлення цих прав; тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання; припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень стосовно конкретної дитини; нецільового використання коштів і незабезпечення одержувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання ди-тини.


Нагадаємо, що рішення Конституційного суду є обов’язковими до виконання та не можуть бути оскаржені.


«Очищення влади» під загрозою


Так вважає народний депутат Єгор Соболєв, який на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook розповсюдив інформаціє про те, що дію ключових статей закону, який регулює люстрацію, можуть скасувати. За даними Є. Соболєва, для цього 10 червня збирають суддів Конституційного Суду України, щоб вони поставили свій підпис під відповідним рішенням.


У разі визнання окремих положень Закону «Про очищення влади» неконституційними, чиновники режиму Януковича зможуть повернутися на свої посади.