Більшість сіл Вінниччини не мають водогонів. Змінити ситуацію покликана програма «Питна вода 2012—2020», для співфінансування якої з обласного бюджету виділено п’ять мільйонів гривень. Натомість територіальні громади краю підготували і подали 67 проектів на централізоване водопостачання загалом майже на 80 мільйонів гривень.

 


— Плановано надати фінансову підтримку громадам і за рахунок низки інших джерел, — повідомив заступник голови Вінницької облдержадміністрації Василь Броварник. — Залучимо кредитні кошти через Фонд сприяння інвестиціям під шість відсотків річних. Основний акцент робимо на грантові надходження грошей. Найбільш ефективною є співпраця в рамках швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Завдяки спільним діям протягом семи останніх років нові водогони прокладено у 48 населених пунктах області. До кінця 2016-го плануємо завершити роботи з водопостачання у ще 15 селах.


Тим часом централізованим водопостачанням забезпечено понад п’ять відсотків сільських населених пунктів. Частина водогонів потребує заміни чи ремонту, бо експлуатується 40—50 років. Селища забезпечені водогонами на 86 відсотків. Централізовано подають воду в усі великі і малі міста регіону. У трьох з них — Калинівці, Козятині і Хмільнику — запроваджено пілотний проект з очищення води за допомогою нового сучасного методу — ультрафіолетовими променями. Установку розроблено фахівцями Інституту колоїдної хімії та хімії води імені А. Думанського НАН України.


Сільське населення Вінниччини у переважній більшості користується криничною водою. Однак у понад 60 відсотків громадських колодязів її якість не відповідає встановленим санітарним нормам та бактеріологічним показникам. Так стверджують науковці кафедри екології та екологічної безпеки Вінницького національного технічного університету, які досліджували криничну воду. Загалом на території сільських населених пунктів області налічується майже тридцять тисяч криниць.

Вінницька область.


Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.