Але капуста й морква вже тішать урожаєм і продовжують дешевшати

 

Черговий огляд ситуації на плодоовочевому ринку країни представив Проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Як зазначають експерти, ціни на огірки минулого тижня помітно зросли. Через різке похолодання вибірки в господарствах істотно скоротилися, а багато тепличних комбінатів і зовсім завершували реалізацію огірка. У результаті на ринку виник дефіцит пропозицій великих партій, що в умовах попиту й спровокувало зростання цін. Отож до кінця тижня городники за огірки просили 10—12 гривень за кіло. Хоча на початку місяця збували по 5—8 грн.

 

 

На ринку томатів, навпаки, збільшення надходження урожаю з-під плівки спричинило незначне зниження цін. Власники літніх теплиць пропонують помідори по 15—17 грн./кг. А от великі тепличні комбінати тримають відпускні ціни на рівні 22—25 гривень. Високу вартість, за словами представників таких підприємств, диктують регулярні поставки продукції на експорт до Білорусі.


Такі високі ціни на томат в Україні змусили імпортерів взятися до закупівель дешевшої продукції з Польщі. Для порівняння: тамтешні фермери нині пропонують томат по 0,45—0,75 євро/кг, тобто дешевше, ніж господарства України. Однак підвищений інтерес з боку експортно-орієнтованих компаній уже викликав подорожчання томатів у Польщі майже на чверть.


Попри сезонне скорочення в господарствах запасів торішньої капусти, продавці минулого тижня продовжували знижувати відпускні ціни. Пов’язано це з фактично цілковитою відсутністю попиту й невисокою якістю пропонованої продукції. Крім того, на ціни вплинули масові поставки на ринок дешевої капусти нового врожаю. Відтак, торішню капусту оптом пропонують уже по 1—4 грн./кг залежно від якості й розміру партії.


У сегменті ранньої капусти також зберігалася тенденція зниження цін. Тиск на них чинять значні обсяги продукції на ринку й низька закупівельна активність оптових компаній. Нині ранню капусту пропонують по 3—7 грн./кг, при цьому мінімальні ціни озвучують виробники із Закарпаття.


І торішня морква продовжує дешевшати. Подальшому зниженню, за словами учасників ринку, сприяли фактично цілковита відсутність попиту, а також стрімке погіршення якості продукції на складах. Також на ціни впливало збільшення пропозицій моркви нового врожаю. Відтак, торішню моркву можна купити по 5—7 грн./кг.

Фото автора.