У Луцьку 19--20 червня перебував Патріарх Київський і Всієї Руси-України Філарет. У понеділок Предстоятель УПЦ Київського патріархату очолив святкову Божественну літургію в кафедральному соборі Святої Трійці. Відправу з його Святістю служили митрополит Луцький і Волинський Михаїл, єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк, єпископ Володимир-Волинський Майфей...

 

На знімку (зліва направо):

 

митрополит Луцький і Волинський Михаїл,
Партіарх Київський і всієї Руси-України Філарет
і єпископ Кіровоградський і Голованіський Марк
відповідають на запитання журналістів

 

Під час Божественної літургії Святійший виступив із проповіддю про благодать Духа Святого як в давнину, так і в наші дні. Після традиційного хресного ходу навколо собору Патріарх на паперті храму вручив ордени Рівноапостольного князя Володимира другого ступеня митрополиту Михаїлу, третього ступеня -- голові облдержадміністрації Володимиру ГУНЧИКУ.

На завершення візиту Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета відбулася його зустріч із журналістами. Вона проходила у Волинській православній богословській академії.

 

Предстоятель Церкви виклав свою точку зору на Всеправославний собор, який днями відбувається на Криті, його легітимність і значення для українців. Особливу увагу він приділив зверненню Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Українському Православ'ю в контексті цього собору. Патріарх зауважив, що у Великому Соборі православної церкви беруть участь 10 церков, а чотири (Російська, Антіохійська, Болгарська, Грузинська) на Крит не приїхали. Ще в січні всі церкви погодили скликання собору та визначили документи, які повинні бути прийняті, а Російська церква додатково затвердила їх архієрейським собором. Попри це, Москва відмовилася від участі в соборі, попередньо підбуривши Болгарську, Грузинську та Антіохійську церкви. Таким чином, за словами Патріарха, Російська церква опинилася в розколі відносно всього православ'я.

 

За його словами, УПЦ КП буде визнана автокефальною церквою, а тоді, коли церкву визнає Константинопольський патріарх та інші церкви, це буде кінцем "третього Риму" -- Москви.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України