Символічно, що круглий стіл «Волинь на початку Другої світової і Великої Вітчизняної війни Радянського Союзу в 1939—1941 роках» відбувся у Волинському краєзнавчому музеї. У цьому будинку в той період розташовувався штаб 5-ї армії. Тож стіни, де йшла дискусія про причини невдач і перших перемог Червоної армії в початковий період війни, пам’ятають голоси учасників тих подій. Незважаючи на те, що на цій ділянці фронту ми мали чисельну перевагу, достатню кількість озброєння, Волинь протягом тижня була окупована гітлерівцями. Луцьк зазнав страшних руйнувань від бомбардувань гітлерівською авіацією. Втім, жоден літак з місцевого військового аеродрому не злетів, усі вони були знищені на землі в перші години нападу фашистів.
Тим часом, відзначалось на круглому столі, не можна забувати той факт, що багато підрозділів дислокованої на Волині і в Сокальському районі Львівської області 5-ї армії зуміли організувати опір наступаючим підрозділам гітлерівців. Саме завдяки їх героїзму фашисти змогли взяти Київ лише у вересні, а не на початку липня, як планували.
На засіданні круглого столу ішлося і про проблеми сучасності. Зокрема, про посилення патріотичного виховання молоді. Учасники зустрічі прийняли звернення, в якому закликали об’єктивно висвітлювати події Другої світової і Великої Вітчизняної війни, засудили практику розв’язування воєн і збройних конфліктів у різних точках планети, зокрема в Україні.

Волинська область.

 

 

 

На знімку: в цьому будинку в червні 1941 року розміщувався штаб 5-ї армії.

Фото автора.